Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti uz L`Erbolario - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sigurno sunčanje za osobe svijetle puti uz L`Erbolario

Nakon konzultacija s dermatologom ili ljekarnikom, ustanovili ste da pripadate fototipu I ili II, što znači da vam se koža kod izlaganja suncu zacrveni i vrlo teško tamni. Jeste li time osuđeni na boravak u hladu i morate li zaboraviti na sve one aktivnosti koje su vezane uz boravak na moru ili jezeru, a u kojima tako uživate? Naravno da ne, no postoje pravila kojih se morate pridržavati, a postoje i sredstva koja je preporučljivo primjenjivati.

  • Ne izlažite se direktnom suncu u razdoblju od deset do 16 sati.
  • Nosite šešir velikog oboda i sunčane naočale s UVA i UVAB zaštitom.
  • Prije izlaganja suncu kožu treba potaknuti da aktivira vlastiti zaštitni mehanizam. To je stvaranje melanina, pigmenta zaslužnog za tamnjenje kože. Ljudi svijetle puti imaju značajno manje melanina, a korisno je i upamtiti da ga s godinama sve manje stvaramo.
  • Obavezna je primjena krema s visokim faktorom zaštite koju je nužno nanijeti bar pola sata prije izlaganja suncu u debljem sloju i obnavljati zaštitu svaka dva sata.

Najvažnije je izbjeći opekotine. Opekotine od sunca su upale kože koje nastaju prekomjernim izlaganjem suncu. Neka područja kože postaju crvena, topla i vrlo osjetljiva, a nakon toga se pojavljuju mjehuri. Ako ste mislili da ste sigurni pod oblacima ili suncobranom, prevarili ste se jer se opekotine se mogu pojaviti i za oblačnog ili maglovitog vremena. Opekotine trajno oštećuju kožu, i to ne samo površinski dio nego i one dublje slojeve. Posljedice su dramatične, gubitak elastičnosti tkiva, pa koža izgleda naborano i staro. Mogu se pojaviti i sunčane keratoze – hrapava, crvena mjesta na koži izloženoj suncu, stvaranje trajnih pjega, zadebljanja na površini kože.

Mnogi kozmetički proizvodi (sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi, pa i kreme za sunčanje) izazivaju snažnu reakciju na koži kod izlaganja suncu. Crvenilo je na tim mjestima jače i nakon kratkog vremena se pojavljuju mjehuri, a nakon zacjeljivanja mogu ostati smeđe mrlje. Treba biti oprezan i s alergijama na sunce. One se mogu pojaviti odmah, ali i nakon nekoliko dana u vidu sitnih crvenih točkica, koje mogu biti i ispunjene tekućinom i često puta izazivaju svrbež.

Kako odabrati najbolji proizvod za vlastitu kožu?

Kako se snaći u ogromnoj ponudi na našem tržištu? Pitajte za savjet svog ljekarnika, a sredstvo birajte prema tipu kože. Ako imate masnu kožu nemojte koristiti ulja i masne kreme jer će zatvoriti pore i mogu izazvati upalu te pojavu akni.

Koža je organ koji se redovito, uspješno obnavlja, ali se pretjeranom izlaganju suncu uništava upravo taj sloj kože, koji je ključan za njenu obnovu. Oštećenja se nažalost zbrajaju i nakupljaju svake godine i mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Kako si pomoći?

Proizvodima za sunčanje, namijenjenim osobama svijetle, osjetljive puti iz L`Erbolaria koja su ugodne teksture, nemaju toksični, iritirajući ili fotosenzibilni učinak, a pružaju, najvišu moguću zaštitu.

Krema za sunčanje s uljem zlatne palme L`Erbolario – visoki zaštitni faktor 50, ml, za lice i tijelo, vodootporna. Bogata dragocjenim prirodnim sastojcima, sa četiri različita filtera pomaže očuvati kvalitetu vaše kože i spriječiti moguća oštećenja.

Sadrži tekući vosak jojobe koji sprječava sušenje kože od vjetra, soli i topline, ulje zlatne palme i maslinovo ulje koje sprječava prerano starenje kože te gel aloe vere koji ublažava, hidrira i osvježava.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo