Ljepota

Ljepota

Spriječite neugodno znojenje lica tijekom ljeta uz nekoliko jednostavnih trikova

Shutterstock

Kako ostatak tijela, tako se i lice može znojiti što je često vrlo neugodno posebno ako smo u društvu.

Ne morate patiti od pretjeranog znojenja da bi vam se upravo tako lice znojilo ljeti, a da ne spominjemo neugodne sastanke, ispite ili prezentacije… Na sreću postoje jako jednostavne stvari koje možete sami napraviti kako biste odmah utjecali na znojenje

Što uzrokuje pretjerano znojenje lica? 

Puno je prirodnih uzročnika, poput vrućine ili prehrana ali i općeg stanja organizma. 
Hiperhidroza je dijagnoza koja uključuje i pretjerano znojenje bez poznatog uzroka ili razloga ali i lijeka. Ako se radi o normalnom znojenju radi vrućina ili sličnih faktora, na sreću ima stvari koje možete sami napraviti za sebe. 

Isprobajte stvari koje imate kod kuće

Puno je toga što možete koristiti za brzo rashlađivanje, a evo što vam je na raspolaganju: 

Krastavci: Prije nego istisnete sok iz krastavca, nekoliko kriški narežite i stavite u hladnjak. Možete ih koristiti tako da ih stavite na lice jer će spriječiti znojenje, a i koža će uživati jer će ju rashladiti i ponuditi joj tekućinu. Napraviti možete i sok od krastavaca pa u njega stavljati vatice koje ćete potom staviti na lice.

Kockice leda: Još jedna pomoć u obliku vode je upravo led. Kako biste ga koristili kako treba, nekoliko kockica stavite u ručnik i nježno pritisnite uz lice. Kako će se lice hladiti tako će zavarati živce koji će smatrati da vam nije vruće. Upravo će se tako žlijezde znojnice moći odmoriti od pretjeranog rada i neće proizvoditi znoj. Uz to će vam koža biti zategnuta i sjajna.  

Mlaćenica: Svježa mlaćenica je puna vitamina i minerala koji će se pobrinuti za regulaciju tjelesne temperature. 

Promijenite prehranu 

Upravo će dobro balansirana prehrana smanjiti pretjerano znojenje jer će organizam radi točno onako kako treba. Svi znamo da su glavni principi zdrave prehrane izbjegavanje procesuirane hrane, a konzumiranje voća i povrća, proteina i ugljikohidrata, ali bez vode naravno ništa ne vrijedi. Neke korake ipak možete poduzeti sami pa evo što će spriječiti pretjerano znojenje. 

Što jesti kada je vani ovako jako vruće? Nutricionistica ima brze i jednostavne ideje

Natrij pomaže pri kontroli razine hidratacije tijela, pa ako ga uzimate previše ili premalo, može biti uzrok znojenju.

Ljuta hrana će potaknuti znojenje, pa iako vaše cjelodnevno znojenje vjerojatno nema veze s ljutim papričicama, ipak ih izbjegavajte ako ne želite da vas oblije znoj. 

Alkohol se uvijek spominje kao nešto u čemu bi se trebalo uživati s mjerom jer u suprotnom sve što donosi jest šteta. Isto se događa i ako se mučite s pretjeranim znojenjem pa ga je potrebno zaobilaziti u širokom luku. 

Nosite odjeću koja “diše”

Možda se čini očito, ali odjeća koja će u sebi zadržavati znoj i povisiti tjelesnu temperaturu će samo potencirati znojenje lica. To se odnosi na sintetičke materijale poput poliestera, trapera… Umjesto toga odaberite pamuk ili lan. 

Jako se znojite po noći? Ovo je 6 najvjerojatnijih razloga zašto je tako

Držite anksioznost pod kontrolom 

Naša se psiha može odražavati i na koži, a jedna od nuspojava anksioznosti ili stresa je upravo znojenje. Koristite tehnike relaksacije kako bi se stresa oslobodili, a pri tome vam može pomoći i prava hrana i tjelesna aktivnost.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo