Zdravlje

Zdravlje

Jako se znojite po noći? Ovo je 6 najvjerojatnijih razloga zašto je tako

Shutterstock

I vi zaslužujete probuditi se ujutro suhi i odmorni.

Svi znamo kako se osjećamo jutro nakon što smo se dobro naspavali, a isto tako znamo koliko frustrirajuća može biti noć kada se znojimo i ne možemo spavati. Ako ne nosite i tijekom ljeta debele pidžame, uzrok znojenju možete potražiti i u nekim drugim faktorima, a ponekad je potrebno posjetiti i liječnika. 

Zašto se uopće znojimo tijekom noći? 

“Naša tijela se znoje kako bi eliminira otpadne tvari i dopustila nam da se raskhadimo kada nam je vruće. Znoj se sastoji 99 posto o vode i 1 posto soli i masnoća. Znojimo se stalno,čak i kad ne radimo ništa naporno, ali ako smo na intenzivnom treningu, onda je jasno da ćemo se više i znojiti”, navodi medicinska sestra Christina Graham. 

Zašto se netko najviše znoji tijekom noći? 

Tijekom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav.  Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja. Također, znojenje tijekom sna normalna pojava kada je prostor, u kojem spavamo, iznimno topao ili ako se pokrijemo s više pokrivača. Uzrok mogu biti i pidžame materijala “koji ne diše”, poput poliestera. Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSP-u, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju te je vrlo važno da u tom slučaju kontaktirate liječnika. 

Utrnulost, trnci, spabost u mišićima? Prepoznajte simptome nedostatka vitamina E

Evo nekoliko najčešćih uzroka noćnog znojenja

1. Odjeća može biti odgovorna 

Ako niste odjeću za spavanje koja je napravljena od poliestera ili debljih materijala te satena možete se znojiti više jer će one zadržavati temperaturu tijela. A ako nosite čarape, možda bi se trebali i njih riješiti. Graham kaže kako biste trebali nositi pamuk ili svilu. 

2. Odgovarajuća prostorija za san 

Možda je očito, ali je važno spavati u sobi koja je prozračena i hladna, a to se odnosi i na posteljinu. 

“Istraživanja tvrde da je idealna temperatura zraka oko 20 stupnjeva pa je potrebno sobu prozračiti ako je u njoj pretoplo, a kako biste spriječili noćno znojenje. Topla soba ili posteljina, a i blizina partnera može povećati šanse da ćete se znojiti tijekom noći jer se tako temperatura tijela povećava”, dodaje Graham. Plahte bi trebale biti pamučne, a ako spavate u krevetu s partnerom možda je pametno nabaviti odvojene pokrivače. 

3. Prilagodite vrijeme večere odlasku u krevet 

Niste jedini ako volite pojesti konkretan obrok navečer, ali upravo hrana može biti odgovorna za noćno znojenje jer će se tjelesna temperatura povisivati kada se tijelo bavi probavljanjem hrane, a za to je potrebno par sati. Trebalo bi dakle pojesti zadnji obrok nekoliko sati prije odlaska u krevet ako želite izbjeći noćno znojenje. 

Ako često jedete ovu popularnu namirnicu, ona je razlog vašeg stalnog umora

4. Možda kasno vježbate 

Ako volite u teretanu ići kasno navečer dobro je zapamtiti da upravo tjelesna aktivnost povisuje tjelesnu temperaturu i vodi do noćnog znojenja. “Potrebno je nekoliko sati da se temperatura tijela vrati u normalu pa je pametnije vježbati ujutro ili poslijepodne”. 

5. Možda su u pitanju hormoni 

Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa nije čudno ako se pojavljuje kod žena u menopauzi. Istraživanje provedeno još 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2,767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih se susreo s noćnim znojenjem tijekom prošlog mjeseca. Od tih 41%, 23% se preznojavalo samo tijekom spavanja, a u 18% posto osoba preznojavanje se pojavilo i tijekom dana. Najviše slučajeva preznojavanja pojavljivalo se kod osoba između 41 i 55 godina, i to kod ženskog spola.

6. Možda se radi o nuspojavi lijekova 

Graham navodi kako određeni lijekovi ili zdravstveni problemi mogu uzrokovati noćno znojenje, a o tome je važno razgovarati s liječnikom, posebno ako problem nikako ne prolazi a pokušali ste sa svim savjetima. Znojenje tijekom noći se može javiti i ako imate infekciju, gripu ili COVID.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo