Zdravlje

Zdravlje

Ako često jedete ovu popularnu namirnicu, ona je razlog vašeg stalnog umora

Shutterstock

Ako osjećate stalan umor, puno razloga može stajati iza toga, a jedan od njih je i hrana.

Možda i ne spavate dobro, možda je u pitanju stres. Tu su i hormoni koji mogu ometati miran san, a kako smo i rekli, u pitanju može biti i hrana. Sada je nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients, potvrdila kako jedan od glavnih krivaca za jak osjećaj umora može biti upravo procesuirano meso. Za potrebe studije su autori okupili 20 mladih odraslih osoba kojima se pregledavala mikrobiota u crijevima kako bi se vidjelo koliko utječe na mentalno zdravlje i umor te razinu energije i umor. 

Saznali su kako je procesuirano meso jedina hrana koja je povezana s promjenama u razinama energije – dolazi do slabog ili jakog mentalnog umora. 

Doznali smo da će osobe koje konzumiraju više procesuiranog mesa reći kako osjećaju normalne razine mentalnog umora. Vrlo je izazovno pronaći direktan uzrok između ovako pripremljenog mesa i umora, poveznicu smo pronašli, ali ne znamo točno kako takva hrana utječe na umor, dodao je autor studije dr. Ali Boolani i smatra kako su potrebna dodatna istraživanja. 

Svakako će smanjen unos mesnih prerađevina biti dobra odluka za zdravlje, ali je isto tako sasvim normalno ponekad jesti takve proizvode. Istraživanja nisu potvrdila kolika je količina dovoljna, pojasnila je stručnjakinja za hranu Samantha Cassetty.

“Ako poželite ponekad pojesti komad slanine, vjerojatno se ne radi o nikakvom problemu, ali ja ne bih savjetovala da se jede svaki dan i da bude glavni dio prehrane. Jako procesuirano meso možete zamijeniti cjelovitim žitaricama i svakako više pažnje obratiti na voće i povrće, a upravo ćete tako poboljšati raznolikost mikrobiote, smanjiti rizik od razvoja bolesti i pružiti vam više energije”, dodaje.

Ono što se do sad zna je kako procesuirano meso ako se jede u velikim količinama može utjecati na povećan rizik od bolesti srca, ali potencijalno i skratiti život. 

Zašto osjećate umor nakon obroka? 

Umor nakon obroka može biti posljedica namirnica koje ste jeli ili navike u spavanju.
Neke namirnice i određeni obroci mogu uzrokovati jak umor naknadno, a postprandijalna somnolencija je stanje umora koji osjećamo nakon konzumacije obroka i označava nagli porast, ali i pad energije. Istraživači su ponudili brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.

Evo što liječnica misli o izbjegavanju ugljikohidrata kod inzulinske prehrane i ketogene dijete

Zašto smo umorni nakon obroka?

Umor ili problemi s koncentracijom nakon obroka su učestala pojava, a taj jaki umor se javlja ovisno o tome što ste jeli, kada ste jeli i koliko ste pojeli. Donosimo nekoliko faktora koji mogu biti uzrok ovom problemu. Hrana bogata proteinima u ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neki znanstvenici vjeruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo tijelo proizvodi više serotonina, a radi se o kemikaliji koja igra veliku ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomažu proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.

On se nalazi u ovim namirnicama:

 • Lososu
 • Piletini
 • Jajima
 • Špinatu
 • Sjemenkama
 • Mlijeku
 • Soji
 • Siru

Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su:

 • Tjestenina
 • Riža
 • Bijeli kruh
 • Kolači, krafne, keksi…
 • Mlijeko
 • Šećer i bomboni

Često će se pojesti kombinacija ugljikohidrata i proteina prije spavanja, poput pahuljica s mlijekom, i to može utjecati i na san.

KAKO SPRIJEČITI OSJEĆAJ UMORA NAKON OBROKA?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor prije važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrirani, ali i ako radite na strojevima gdje je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila utjecaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smjeni, a otkrila je kako oni koji jedu navečer puno lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Često ste znojni i mokri? Evo kako prepoznati da je riječ o kroničnom stanju koje treba liječiti

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da spriječiti umor nakon obroka, a one uključuju:

Jedite malo i često: Umjesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi razina energije bila u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo utažiti glad ali vam i pružiti energiju.

Dobro spavajte: Ako ste kvalitetno spavali tijekom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Prošećite: Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste se osjećali manje umornima.

Pokušajte s terapijom jake svjetlosti: Jedna je studija pokazala da osobe koje se izlažu jakoj svjetlosti nakon obroka rjeđe osjete umor.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo