Zdravlje

Zdravlje

Često ste znojni i mokri? Evo kako prepoznati da je riječ o kroničnom stanju koje treba liječiti

Shutterstock

Znojenje je normalna pojava, ali što ako vam ono ometa svakodnevicu jer vam znoj s ruku kapa u bilo kojoj situaciji?

Radi se o kroničnom stanju koje se može dijagnosticirati kao primarna fokalna hiperhidroza ili generalizirana fokalna hiperhidroza. Evo kako ovo stanje opisuju dermatolozi. 

Što je primarna fokalna hiperhidroza?

Radi se o pojačanom znojenju koje se može javiti u samo nekim dijelovima tijela, najčešće u pazuhu, na dlanovima, tabanima ili na čelu, a ako se javi po cijelom tijelu radi se o generaliziranoj hiperhidrozi. U pitanju je kliničko stanje koje se javlja u ranim godinama života i zahvaća određeni dio tijela.  

“Prema definicija, primarna fokalna hiperhidroza se javlja bez razloga i bez uzroka. Mogu reći da većina osoba to stanje ima od djetinjstva ali rijetko shvate o čemu se dai”, navodi dr. Adam Friedman, profesor dermatologije. Ona se razlikuje od generalizirane koja će biti uzrokovana nekim medicinskim stanjem ili lijekovima koje osoba koristi. Ona se javlja iznenada i ne prestaje niti kada spavate, stoga je važno posjetiti liječnika i razgovarati o lijekovima koje koristite. 

Koji su simptomi fokalne hiperhidroze?

Američka akademija za dermatologiju kaže kako se može primijetiti pretjerano znojenje:

  1. na određenom dijelu tijela
  2. na obje strane tijela 
  3. brzo nakon buđenja
  4. barem jednom tjedno 

Prepone, prsa, leđa i područje ispod grudi su mjesta gdje se pojačano znojenje može javiti. 

Što uzrokuje ovo stanje?

Kada žlijezde znojnice pretjerano rade, proizvode više znoja. Zašto se to događa? Stručnjaci klinke Cleveland ističu kako se to stanje često javlja u obitelji, pa je moguće da se radi o genetskoj komponenti. 

Anksiozni ste i nervozni zbog svega što se događa? Ovih 10 tehnika pomoći će vam da se smirite

Kako do dijagnoze? 

Liječnik će kroz testove i razgovor zaključiti o kojem se obliku bolesti radi, a kada se isključi generalizirani tip, postavit će se nova pitanja. Jedno od njih je li se problem javio u mladosti. Tu je i pitanje javlja li se pojačano znojenje samo na jednom mjestu ili više njih. Ako je u pitanju ovo stanje, znojenje prestaje noću, a ako se ono nastavlja i kad spavate, u podlozi može biti neko drugo stanje. Važno je liječniku reći i muči li vas ovo stanje često ili se dogodila samo jedna epizoda pretjeranog znojenja na određenim dijelovima tijela. Ako je u pitanju primaran oblik bolesti, onda se znojenje ne javlja stalno i varira u trajanju te je neovisno o temperaturi zraka. 

Dee Anna Glaser, dermatologinja dodaje da je normalno pojačano znojenje kada ste na suncu ili igrate tenis. Ali ako sjedite i gledate utakmicu u hladu, a znoj s vas kapa, onda se može raditi o ovom stanju. 

Kako živjeti s hiperhidrozom? 

Istraživanja otkrivaju kako oko 5 posto svjetske populacije pati radi ovog stanja, a vjerojatno i više samo ga nisu svjesni. 

Treba li vam detoks pazuha i je li dezodorans stvarno štetan za vaše zdravlje? Evo odgovora

“Mlade osobe sigurno neće glasno reži da se znoje jer im je neugodno”, dodaje liječnica. 
Dermatolozi će mjeriti kvalitetu života prema 10 čimbenika, kao na primjer koliko ovo stanje utječe na seksualni život ili posao. dr. Glazer pojašnjava kako se radi o stanju koje može biti neugodnije od psorijaze ili ožiljaka koji su nastali kao posljedica akni. Dodaje i kako to ne znači da je opasnije stanje, ali često ima jak negativan utjecaj na život pacijenta. No dobra je vijest da nakon liječenja život pacijenta postaje puno ugodniji. 

Kako se stanje liječi? 

Puno je stvari koji vam mogu pomoći, a terapija za koju se vaš liječnik odluči može ovisiti o učestalosti i ozbiljnosti simptoma, dijelovima tijela koji su zahvaćeni i cjelokupnim zdravljem, prenosi klinika Cleveland. 

Studija od prije par godina opisuje načine liječenja koji pomažu,  a prvo što se može napraviti je korištenje dezinfekcijskih maramica i antiperspiranata. Botoks je jedan od tretmana, a koristi se često za područje ispod pazuha. Tu su i terapije laserom, lijekovi ili zahvati koji će sigurno pomoći. No prvi korak je razgovor s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i započelo s terapijom koja će vama najbolje odgovarati. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo