Zdravlje

Zdravlje

Treba li vam detoks pazuha i je li dezodorans stvarno štetan za vaše zdravlje? Evo odgovora

Shutterstoc

Dva najveća problema vezana za ovakve dezodoranse su aluminij i paraben, koji su njegovi sastojci.

Detoks pazuha je tema o kojoj se sve češće govori jer sve više ljudi želi pronaći zdravu zamjenu za dezodorans. Glavna misao vodilja je pritom kako izbjeći aluminij i paraben koji se u njemu nalaze a navodno su štetni za zdravlje, a pitanje je to koje je zaokupilo autora ovog teksta, dr. Michael Daignault, liječnika hitne službe u Los Angelesu.

Kako djeluje aluminij u dezodoransu?

On je jedan od najzastupljenijih metala na planeti, a dezodorans sadrži soli aluminija koje nastaju otapanjem metala u solnoj otopini. Kada dezodorans nanesete na kožu, aluminijska sol se apsorbira u kožu, a kada se znojite ta sol stvara supstancu sličnu gelu koju blokira žlijezde znojnice kako se znoj ne bi pojavio na koži.

Odakle mu tako loša reputacija? Evo odgovora.

Aluminij i Alzheimer: poveznica ali ne uzrok

Sredinom prošlog stoljeća je postojala zabrinutost unutar znanstvenih krugova da izloženost aluminiju može doprinijeti razvoju ovog stanja. To je bila posljedica istraživanja kada su prethodne godine u štakore injekcijom ubrizgane visoke količine aluminija, a rezultati su povezani sa stvaranjem određenog proteina koji uzrokuje ovu bolest.

No radilo se o količinama kojima ne možemo biti izloženi u životu. Uz to trebamo znati kako zdravi bubrezi eliminiraju 99 posto aluminija kojega unesemo u organizam vodom ili hranom. Nema dakle jasnih dokaza koji bo mogli povezati aluminij kojim smo okruženi i razvoj Alzheimerove bolesti. Važno je dakle napraviti jasnu razliku između poveznice i uzroka.

Neurolog zna kako zapamtiti stvari koje inače ne biste: Ovo su tri koraka koja treba slijediti

Aluminij i rak dojke: ne postoji jasna poveznica

Prema državnom institutu za rak, neki znanstvenici su izrazili zabrinutost oko dva pitanja:

  1. Kako se stavlja direktno na kožu blizu dojke, mogao bi  dovesti do efekta sličnog estrogenu, a on može poticati razvoj raka dojke
  2. Aluminij može imati direktan utjecaj na tkivo dojke

No pregled studija ne otkriva da postoji jasna poveznica da dezodorans može povećati šanse da će se razviti rak dojke.  

Je li detoks pazuha neizbježan?

Mnogi koji su prešli na neku vrstu prirodnih dezodoransa su i naveli neke neugodne posljedice poput jačeg znojenja i iritacija na području pazuha. Upravo je to razlog zašto su se mnogi odlučili na detoks ispod pazuha prije nego pređu na prirodna rješenja. Botoks može sadržavati sastojke za koje se smatra da izvlače nečistoće i toksine iz pazuha, pa i metale poput aluminija. No zapamtite da aluminij samo trenutno blokira žlijezde lojnice i ne akumulira se u velikim količinama na koži. Ako mislite da miris znoja koji se javlja nakon što ste prestali koristiti dezodorans ima veze s aluminijem – nema. Radi se o normalnoj pojavi.

Možete li i kako ispuniti sve ciljeve koje ste si zadali? Rješenje je jednostavnije nego što se čini

Što napraviti?

Pazuh sadrži komplicirane mikrobiome koji su određeni spolom i godinama ali i genima te prehranom. To što daje neugodan miris nije znoj već bakterije koje su došle u kontakt s vlagom. Razmislite o tome da svakog dana dobro operete to područje, ako je potrebno i češće. Koristite odgovarajući sapun, posebno nakon što ste bili na vježbanju. Pokušajte i utjecati na prehranu, započnite s uzimanjem probiotika ili isprobajte eliminacijsku dijetu. I odjeća igra veliku ulogu pa nosite prirodna vlakna, izbjegavajte sintetiku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo