Ljepota

Ljepota

Što će se dogoditi ako tjedan dana ne operete kosu? Liječnik otkriva što očekivati

Shutterstock

Ne postoje stroga pravila koliko je često potrebno prati kosu, sve se svodi na to da vi najbolje znate što vam odgovara. Ali što ako ju ne operete tjedan dana?

Većina nas ipak kosu pere svakih par dana ili dva puta tjedno, što može biti dobro za neke tipove kose. 

Ako se držite rutine čestog pranja kose, možda se pitate što bi se dogodilo da jedan tjedan pranje preskočite… Zanimljive odgovore daje dr. Steven Line, stručnjak za kozmetiku i predstavnik Američke udruge za kozmetiku. On navodi kako mogu biti i dobre i loše posljedice ako kosu ne perete tjedan dana, ovisi o tome kakvo tjeme imate i kakvu kosu imate. 

“Općenito govoreći, najbolje je “slušati” tjeme i kosu, i prati ih kada osjetite potrebu. Za neke to može značiti svaki dan, za druge svakih tjedan dana.”. Otkriva što možete očekivati ako 7 dana odlučite ne oprati kosu.

Smetaju vam tamne mrlje na licu? Pomoći može jedan vitamin

Prirodna ulje će njegovati kosu 

Ono što ćete prvo primjeriti je povećanu količinu ulja na kosi, a kako ju niste dugo prali, tjeme je imalo priliku i proizvesti ta prirodna ulja. “Ona mogu hraniti kosu i pružiti joj vlagu, pa će i izgledati sjajnija i zdravija”, navodi. Kao rezultat ćete primijetiti neke promjene na teksturi kose – što može biti blagoslov ili prokletstvo – ovisi o tipu kose. Ako imate valovitu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu dlake. Ali ako imate masno tjeme i kosu, nakupljanje ulja može samo pogoršati stvar. 

Dlaka može postati snažnija

Kosa može pucati iz brojnih razloga, radi vrućine, prehrane, stresa, ali i zdravstvenih problema… Line navodi kako često pranje kose može biti dodatan razlog. “Ako ju perete često, lišavate tjeme prirodnih ulja pa će ono biti suho, a dlaka sklona pucanju. Ako to radite rijetko, višak ulja na kosi može spriječiti pucanje. 

Postoje 4 mjesta na tijelu koje morate dobro oprati navečer, upozoravaju stručnjaci

Može doći do iritacija 

Kod većine će ljudi ipak izbjegavanje pranja kose tjedan dana ostavite posljedice, i to negativne. 

“Ako kosu ne perete, na njoj i tjemenu će se nakupljati ulja, prljavštine i mrtva koža. Što može voditi do iritacije tjemena koje vas može svrbiti  ili postati perutavo”, navodi liječnik. Dodaje kako može doći i do prevelikog razmnožavanja bakterija ili gljivica ako je tjeme vlažno i na njemu se nalaze ostaci stanica mrtve kože – infekcije, neugodan miris, a zanimljivo je da i ispadanje kose može biti posljedica rijetkog pranja kose.   

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo