Ljepota

Ljepota

Što to stvarno znači kada vas svrbi glava? Evo što sve može biti uzrok te neugodne pojave

Shutterstock

Diramo se po kosi kada razmišljamo, a radimo to i kada smo zbunjeni ili čak ljuti. No ponekad nas tjeme jednostavno i svrbi.

Ako vas zanima zašto vas tjeme svrbi, moramo reći da postoji puno razloga, ali i rješenja. Prije svega provjerite je li vam kosa čista.

Ako pri češanju vidite i da vam ispada perut, vjerojatno je upravo ona razlog zašto vas svrbi tjeme. Odgovor je to tijela na preveliki rast gljivica na tjemenu. Drugo rješenje može biti autoimuna bolest poput psorijaze, koja također može uzrokovati svrbež i pojavu peruti.

Stručnjaci otkrili koliko često treba prati kosu i kako odabrati najbolji šampon

No može postojati i treči razlog zašto često češete kožu na glavi. Možete saznati da imate nesreću i loše ste rangirali na novi šampon ili regenerator. Ovo stanje, koje se naziva kontaktni dermatitis, može biti uzrokovano alergijskom reakcijom na proizvod za njegu, kada dođu u kontakt s kožom. Na sreću, sam prestanak korištenja proizvoda je dovoljan često da reakcija nestane.  

Tri dodatna razloga za svrbež tjemena

Na žalost može biti i jedan podmukli razlog, i ima puno veze s neželjenim stvarima koje vam šeću tjemenom. U pitanju su uši, a one su krive za onaj jak osjećaj svrbeža koji se javlja po cijelom tjemenu, a vrlo ih je lako primijetiti. Netko bi od ukućana trebao samo pregledati korijen vaše kose da provjeri hodaju li po njemu male sitne bubice koje se mogu udomaćiti i polagati na vašem tjemenu jajašca.

Ako nemate nikakvih jasnih objašnjenja zašto vas srbi tjeme, može u pitanju biti i nešto puno ozbiljnije. U pitanju mogu biti problem sa živcima, a u nekim težim slučajevima može se raditi o raku kože, prenosi American Academy of Dermatology Association. U oba slučaja potrebno se savjetovati s dermatologom kako bi se napravile sve potrebne pretrage.

Koje su bolesti vlasišta češće kod žena, a koje kod muškaraca? Liječite na vrijeme

Osim što dakle može biti neugodna pojava, može se raditi i o problemima sa zdravljem, pa ako niste sigurno što uzrokuje problem, svakako se obratite liječniku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo