Strije - kako ih izgladiti? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Strije – kako ih izgladiti?

Od kozmetičkih preparata do lasera, brojna su sredstva kojima se danas prilično uspješno borimo protiv strija. No, jedan je pravi put: sprječavati njihov nastanak još od puberteta.

kPojava strija ne ovisi o godinama, spolu, čak ni o načinu života: imaju ih jednako sportaši i ljudi koji se sportom ne bave, adolescenti i odrasli, žene u trudnoći, djevojke i mladići.

Najvažnije što morate znati o strijama jest da treba spriječiti njihov nastanak. Kožu treba njegovati prije nego što se brazde uopće pojave. U protivnom sve postaje mnogo teže, a rezultat nitko ne može jamčiti.

Prevencija je najbolji lijek

Adolescenti moraju biti na oprezu i ozbiljno se posvetiti njezi kože: djelovanje hormona u pubertetu glavni je uzrok pojave strija. Prevencija je jedini pravi “lijek”, koji daje najbolje rezultate.

Od kozmetičkih preparata za njegu tijela valja odabrati one koji povećavaju elastičnost kože i obnovu vlakana. Odlučite se stoga za dobru hidratantnu kremu za tijelo, bogatu ekstraktom biljaka koje poboljšavaju strukturu vlakana kože.

Kada upotrijebiti kremu?

Navečer i ujutro, nakon kupanja ili tuširanja, na dobro osušenu kožu nanesite sloj kreme lagano masirajući kako biste omogućili da se krema sasvim upije. Posebnu pozornost posvetite “kritičnim” područjima tijela.

Postoji li dijeta protiv strija?

Nema pravog režima prehrane koji bi spriječio nastanak strija. No, poznato je da jogurt, voće i povrće (naročito mahunarke) sadrže vitamine, soli i bjelančevine koji pomažu obnovu kože.

kŠto ako ih već imate?

Ne očajavajte, još možete štošta poduzeti! Ako su brazde tek ružičaste boje, odmah upotrijebite vlažnu i hranjivu kremu za tijelo. Najdjelotvornije su hidratantne kreme s biljnim uljima koje pojačavaju elastičnost kože. Da biste postigli željeni rezultat, terapija mora trajati najmanje tri mjeseca…

Strije su već sedefaste boje?

Ima li spasa? Može vam pomoći profesionalna kozmetičarka ako raspolaže odgovarajućim preparatima. Nužno je obnoviti kožu tvarima koje je hrane i vraćaju joj elastičnost. Učinci tretmana laserom i mikroabrazije su prijeporni. Za izgled kože morate se, dakle, neprestano brinuti: hranite je, njegujte i održavajte najpoželjniju tjelesnu težinu. Tada neće biti ni problema sa strijama!

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo