Ljepota

Ljepota

Trajni lak i gel mogu nepovratno oštetiti nokte!

Mnoge žene vole gel-manikuru, jer ona čini nokte izdržljivima i dugotrajnima. Međutim, često podvrgavanje ovom tretmanu može uzrokovati lomljivost, pucanje, listanje noktiju, ali i prikriti bolest noktiju. Isto se odnosi i na trajni lak.

k“Bilo koji oblik manikure koji se na noktima zadržava dulje vrijeme ne predstavlja dobru ideju, jer ispod gela ili trajnog laka nije moguće vidjeti što se događa s noktima. Stoga je najpametnije izbjegavati učestale odlaske na spomenute tretmane. Ako ih se ipak ne možete odreći, morate biti svjesni mogućih posljedica”, poručuju dermatolozi.

Iako su istraživanja pokazala kako gel i trajni lak mogu bespovratno oštetiti nokte, stručnjaci još uvijek nisu otkrili je li lomljivost noktiju povezana s kemikalijama skrivenima u gelu i trajnom laku ili acetonom za uklanjanje starog trajnog laka. Aceton, naime, suši nokte i iritira kožicu oko njih.

Dame koje često odlaze na geliranje noktiju moraju znati da UV svjetlo koje se koristi za sušenje tj. “pečenje” gela, predstavlja faktor rizika za rak kože. Također, šteta izazvana UV zračenjem može uzrokovati kozmetičke promjene na koži smještenoj oko noktiju.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo