Trendovi u pomlađivanju: Zašto vam nekoliko tisuća kuna godišnje nije dovoljno za rezultate? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Trendovi u pomlađivanju: Zašto vam nekoliko tisuća kuna godišnje nije dovoljno za rezultate?

Shutterstock 1043863204

Očuvanje ljepote lica i mladolikosti san je svake žene, a sreća je što su nam danas dostupni brojni tretmani, medicinski ili prirodni, koji naše snove mogu i ostvariti.

Svijest žena se u posljednjem desetljeću promijenila i estetski tretmani su prihvaćeni kao dobrobit, a ne nešto od čega treba zazirati. Zbog svoje stručnosti i čestih edukativnih istupa u medijima, jedna od zaslužnih za te promjene u našoj zemlji je svakako i jedna od najiskusnijih hrvatskih dermatologinja, Nevia Delalle, dr.med. spec. dermatologije i venerologije i dugogodišnja kolumnistica portala ordinacija.hr, s kojom smo i razgovarali o trendovima u području estetskih tretmana i pomlađivanja kože.

Ono što će vjerojatno mnoge zanimati prije nego što se odluče na bilo kakve promjene kod liječnika, jest cijena tretmana. Na jednom službenom predstavljanju spomenuli ste kako za nekoliko tisuća kuna tijekom jedne godine ne možete ponuditi čudo kojem se mnoge pacijentice nadaju?

Mislim da je u ovom slučaju bila riječ o filerima, a znamo da je cijena jednog mililitra filera već dovoljno visoka. S obzirom na to da najčešće nije dovoljan samo jedan mililitar, vjerojatno sam na temelju toga donijela zaključak. No nije nemoguće postići zadovoljavajući rezultat i s ovim budžetom. Sve će ovisiti i u kakvom je stanju koža, kakvog je tonusa i elastičnosti, ima li drugih nepravilnosti, ožiljaka i slično. Kada moramo krenuti od samog početka i kada su potrebni mjeseci da bismo kožu doveli u optimalno stanje, tada zasigurno treba i veća količina sredstava. Započinje se s abrazivnim metodama, potom serije kombiniranih stimulativnih metoda među kojima je laser, HIFU (ne-invazivna metoda zatezanja kože), druge ultrazvučne metode poput Velvet Skina, microneedle metode, kemijskih pilinga. Koji će redoslijed i kakav intenzitet biti, ovisi o početnom stanju. A na kraju se apliciraju fileri i botulinum toksin. Kada sve uzmemo u obzir, to sigurno premašuje cifru od 10.000 kuna, ali to naravno može biti i puno niže. Zbog toga se napravi višegodišnji plan njege, a kada je stanje kože dobro, tada korektivni postupci ne zahtijevaju ni previše zahvata, a ni materijala koji se mora aplicirati.

Pomlađivanje krvnom plazmom – sve popularniji tretman koji obećava mladolikost

Koji su i danas najtraženiji estetski tretmani i zašto?

Još uvijek su fileri i botulinum toksin najtraženiji, ali ipak sve više pacijenata želi prirodniji izgled i neku vrstu osvježenja. U takvim slučajevima najviše radimo na tonusu uz postupke stimulacije fibroblasta na pojačanu produkciju kolagena. Ovakve metode polako preuzimaju tron. Kako je sve manje popularan prenapuhan ili zaleđen izgled bez mimike, tako su i količine filera i botoksa znatno manje, a rezultati bolji.

Tko bi trebao izbjegavati estetske tretmane i kada treba biti pojačano oprezan?

Estetski postupci su za sve one kojima je estetski postupak zaista potreban. Najmlađi kandidati se bore s ožiljcima od akni i njima je sigurno potrebna estetska korekcija. Ali problem nastaje kada pod utjecajem društvenih mreža netko želi abnormalno povećati usne ili napraviti nešto što sigurno neće izgledati bolje, već nakaradno. Trend je i imati jako naglašene jagodice što svima ne pristaje pa nerijetko izgledaju poput A. Jolie u filmu ‘Maleficent’ ili pak poput ruske lutke. To sigurno nisu potrebni estetski zahvati, već želje pacijenata koje mi možemo, ali ne moramo ispuniti. Kontraindicirani su kod svih upalnih bolesti kože počevši od akni i rozaceje, preko kontaktnih ili alergijskih dermatitisa, aktivnih herpesa i drugih aktivnih dermatoza te kod osoba koje boluju od autoimunih bolesti. Ne provode se trudnicama i dojiljama. Oprezni moraju biti i svi oni koji su skloni reakcijama preosjetljivosti na razne lokalne preparate koje koriste, a s obzirom na to da većina filera danas ima inkorporiran i anestetik, svakako treba biti oprezan kod onih koji su u prošlosti reagirali negativno nakon primljene lokalne anestezije. Zbog toga su konzultacije uz detaljnu anamnezu izuzetno važne prije početka bilo kojeg estetskog postupka.

Kome su ipak potrebni tretmani i što sve obuhvaćaju?

Mlađim osobama treba liječenje akni i posljedičnih ožiljnih promjena, a to su kemijski pilinzi, microneedle metode, mikrodermoabrazivne metode, abrazivni i neabrazivni laserski postupci, a kao ‘touch up’ postupak svakako skinboosteri koji su idealni za duboku hidrataciju kože nakon agresivne terapije. U srednjoj životnoj dobi svakako dolaze u obzir sve stimulativne metode bazirane na neokolagenezi i neoelastenogenezi, laseri, HIFU, Velvet Skin, mezoterapija, microneedle i brojni drugi postupci koji se kombiniraju i međusobno i individualno se rade kombinacije i protokoli, a na kraju se apliciraju fileri i botoks do postizanja konačnih rezultata. Najčešće je potrebno blago naglašavanje obraza, lifting donjeg dijela lica, naglašavanje linije donje čeljusti ili popunjavanje temporalne regije, zatim blago podizanje očnih kapaka što je moguće botoksom, ali i frakcijskom plazmom. I u ovoj dobi tijekom i nakon svih postupaka preporučam duboku hidrataciju kože skinboosterima. U starijoj životnoj dobi najbolje je podvrgnuti se kirurškom zahvatu, ali sve se ove metode mogu primjenjivati i na starijim osobama, no sa skromnijim rezultatima. Frakcijska plazma pokazala se kao metoda izbora za lifting vrata i donjeg dijela lica kod izražajnije opuštenosti uz znakove solarne elastoze, a kombinira se HIFU-om. Najvažnije je napraviti plan, a potom korak po korak doći do željenog rezultata.

Što sa ženama koje ne žele botoks ili bilo kakve „invazivne“ tretmane, a žele se riješiti bora ili sive kože?

Njima su namijenjeni svi neinvazivni postupci koje sam u prethodnom pitanju već navela. To su stimulativne metode koje su uistinu učinkovite i ne zahtijevaju oporavak ili, ako izazivaju blagu iritaciju poput mezoterapije ili microneedle metode, tada je to vrlo kratak oporavak, najviše 24 sata.

Zašto vrijedi probati tretman kisikom? Bore su manje vidljive, a koža zategnutija

Ima li kakvih noviteta u estetskoj dermatologiji, čeka li nas uskoro neki savršeni zahvat koji će nas na primjer riješiti staračkih pjega na rukama ili bora na vratu?

S obzirom na to da pratimo sve trendove i ne zaostajemo za ostatkom svijeta, mogu reći da revolucionarnih postupaka nema. Svake godine se pojavi neki novi preparat ili aparat, ali uz manje ili veće modulacije rade na istim principima. Pomlađivanje vrata uspješno se provodi kao i lentigines promjene na šakama. Veći problem je melazma koja zahtijeva veliku discipliniranost pacijenata, ali i veliko znanje i strpljenje liječnika.

Pa što s tim omraženim borama na vratu, postoje li kreme ili vježbe koje mogu usporiti njihov nastanak?

Vrat je delikatno područje. Cijeli život pokrećemo ga u svim smjerovima. Izložen je svim vanjskim faktorima bilo ljeti ili zimi, a javljaju se prvo horizontalne bore no u kasnijoj dobi još veći problem predstavlja višak kože. Idealno bi bilo započeti s frakcijskom plazmom, nastaviti s HIFU, a potom jednom mjesečno stimulirati laserima, mikcroneedle metodama te redovito hidratizirati. Barem dva puta godišnje trebalo bi primjenjivati skin boostere. Postoje brojni preparati na bazi čiste hijaluronske kiseline te u kombinaciji s kalcijevim kidroksilapatitom koji se apliciraju u vrat, iglom ili kanilom, a rezultati su odlični. I naravno, nikada ne zaboravite kremu, serum, eliksir i povremenu masku. Uz vježbanje, zaštitu od sunca i sve navedeno, rezultati neće izostati.

Hoće li botoks stvarno spriječiti nastanak i produbljivanje bora, ili će, kako mnogi misle, koža naknadno izgledati još gore?

Najveća zabluda među pacijentima je ideja da se ranim početkom estetskih zahvata izaziva ovisnost i da će nakon nekog vremena sve izgledati puno gore. Naime, ako se estetski zahvati rade, jer je uistinu potrebna korekcija neke određene regije, onda nakon zahvata i nakon nekog vremena nešto ne može izgledati gore, jer je i prije izgledalo loše. Sada ne govorim o komplikacijama te loše napravljenim zahvatima, već pretpostavljam da je sve odrađeno savršeno. Počnemo li na vrijeme, spriječit ćemo daljnje propadanje tkiva i zaustaviti na neko vrijeme proces starenja. Vrlo je teško postići dobre rezultate kada je koža potpuno izgubila elasticitet, ima niske razine kolagena i nedovoljnu količinu hijaluronske kiseline. Kada pod utjecajem hormona i vanjskih utjecaja uz genetsku predisponiranost koža pod utjecajem gravitacije počne visjeti, uz brojna solarna oštećenja, tada osim konkretnog kirurškog zahvata gotovo da ne možemo postići zadovoljavajuće rezultate. Malo botoksa i hijaluronskih filera, povremeno skin booster ili neka od aparativnih stimulativnih metoda u mlađoj životnoj dobi pridonose dugotrajnom održavanju svježe, zdrave i mladolike kože.

Možete li ukratko pojasniti prednosti i mane najpoznatijih tretmana?

Prednosti su brojne i o njima sam već na neki način sve hvalospjeve izrekla. Pojedine abrazivne metode kao što su abrazivni laseri ili frakcijska plazma zahtijevaju oporavak od nekoliko dana ili tjedan, što može biti mana. Neke neinvazivne metode moraju se ponavljati četiri ili više puta kroz dulje vrijeme, što pojedinim pacijentima ne odgovara. Ali to ne bih nazivala manama, jer to je tako i jedino na takav način možemo postići rezultat. Na kraju bih rekla da je najveća mana što su svi ti preparati i postupci dostupni i needuciranom kadru. Nije rijetkost da se nedozvoljeni postupci rade u kozmetičkim salonima, provode ih ponekad i medicinske sestre koje su gledale svog doktora i stekle „vještine“ asistirajući. Postoje i brojni drugi primjeri koje sada neću nabrajati. Apeliram da, kada se odlučite za neki estetsko-medicinski zahvat, napravite to u medicinskoj ustanovi pod nadzorom certificiranog doktora medicine ili specijalista određene specijalnosti te doktora dentalne medicine. U slučaju bilo kakve komplikacije zapravo samo vi snosite odgovornost, jer nitko od ostalih nema zakonsko pravo napraviti vam takav zahvat.

Kako bi trebala izgledati njega kože ovisno o dobi žene?

Njega kože trebala bi biti sastavni dio svakodnevne rutine. Ne postoje dva ista protokola i jedinstvena formula za sve, jer tijekom života treba osluškivati potrebe svoje kože. Ali činjenica je da u mlađoj dobi trebamo samo hidrataciju, u pubertetu rješavamo akne, a u srednjoj i starijoj dobi okrećemo se prema aktivnim supstancijama u eliksirima i serumima. Noćna njega rezervirana je za kiseline i retinol ili hranjive kreme, a dnevna njega mora biti lakša i uz malo vitamina i hijalurona u serumu kako bi olakšali nanošenje make upa. Savjetujem i da ne koristite cijelo vrijeme iste preparate, već se poigravajte i pratite potrebe koje se mijenjaju s godinama, ali i godišnjim dobima.

4 stupa zdravlja – sve što trebate raditi za dobro zdravlje i dug život

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo