Ljepota

Ljepota

Uklanjanje dlaka britvicom ili voskom? Stručnjaci znaju koja je metoda bolja

Foto: Shutterstock

Uz brojne nove metode uklanjanja dlačica, vosak i obična britvica ne gube na popularnosti.

Ove su metode dokazano djelotvorne, ali se u suštini jako razlikuju. Koja je metoda najbolja za vas? Provjerite u ovom vodiču koji otkriva sve prednosti i mane ovih malih “zahvata” za ljepotu.

Dobrobiti uklanjanja dlačica voskom

Rezultati traju dulje

Mnogi odabiru ovu metodu jer daje dugotrajnije rezultate, a to je vjerojatno najvažniji razlog. Nakon brijanja dlake će narasti za nekoliko dana, a rezultati voska vidljivi su nekoliko tjedana. “On se nanosi u istom smjeru kao rast dlaka, pa će tako dlake ukloniti iz korijena”, navodi Lorena de Olivera, estetičarka i vlasnica salona za depilaciju. Savjetuje da se dlake voskom uklanjaju svaka četiri tjedna za najbolje rezultate​, a ne treba čekati dulje od šest tjedana.

Dlake koje narastu tanke su

Ne samo da će rezultati biti dulje vidljivi nego će i dlake, kada opet narastu, biti tanje i svjetlije. Kako ih vosak uklanja iz korijena, oštećuje i folikul dlake, pa će se s vremenom smanjiti njihov broj i one će rasti sporije. To znači da će i proces biti manje bolan i kraće će trajati.

Nema posljedica

Ako se koristite britvicom, možete se porezati, ali ako vam stručnjak uklanja dlake voskom i pravilnom tehnikom, smanjuje se mogućnost upalnih procesa i urastanje dlaka, ističe De Olivera.

Koje su negativne posljedice depilacije voskom?

Naravno da ih ima i mogu biti neugodne. Evo o čemu je riječ.

Može biti bolno

Za razliku od brijanja britvicom, ovaj proces može biti bolan. To je posebno često kod osoba koje idu na tretman prvi put. “Možete malo patiti jer su dlake deblje, ali svaki put kad pristupite ovom tretmanu bit će sve manje neugodan jer će rasti tanje dlake. Izdržite tri tretmana i sve će biti lakše”, navodi Gina Petak koja radi u Europskom centru za depilaciju.

Prije nego krenete piti kolagen, evo što liječnica želi da znate

Skuplji tretman

Profesionalno uklanjanje dlačica morate platiti, za neke će to biti prihvatljivo jer žele što dulje biti bez njih, dok će se drugi ipak odlučiti koristiti britvicom.

Što trebate znati o pripremi za depilaciju voskom?

Kako se pripremiti?

Prvo morate pričekati da dlake dovoljno narastu – pet dana nakon brijanja ili nekoliko tjedana nakon depilacije voskom. Dlaka mora biti duga barem pola centimetra, a ako mislite da su već previše narasle, ne brinite, tretman će biti samo učinkovitiji. “Prije svake depilacije važno je pripremiti kožu. To je najlakše napraviti pilingom. Ja preferiram pilinge kućne izrade, a jedan od meni najdražih jest piling od mljevene kave pomiješane s malo maslinova ulja. Tom smjesom istrlja se koža te se potom ispere običnom vodom. Koža je nakon pilinga svježa, zaglađena, a urasle dlačice izlaze na površinu”, pojasnila je za portal Ordinacija.hr Ines Sili, kozmetičarka i maserka.

Njega nakon depilacije voskom

Nakon tretmana nosite nešto širu odjeću, najbolje bi bilo pamučnu kako bi koža mogla disati bez mogućnosti da dođe do iritacija. Kako će folikul dlake biti otvoren još 24 sata, izbjegavajte rigorozne aktivnosti poput vježbanja, seksualnih odnosa i bazena, savjetuje De Olivera. Ako planirate tuširanje, koristite se mlakom vodom jer će topla isušiti kožu, a kako je koža tada osjetljiva, ne treba koristiti agresivne sapune koji sadrže mnogo ulja.

Pronađite dobrog profesionalca

Kao i kod svih tretmana ljepote, važno je pronaći stručnjaka koji posao radi profesionalno i ima iskustva.

Dobrobiti brijanja britvicom

Neki će uvijek odabrati ovaj način uklanjanja dlačica, a ovo su mogući razlozi:

Brijanje je jeftinije

Čini se kako su danas svi tretmani skuplji pa je logično da će neki odabrati brijanje umjesto voska. Uostalom, britvica je dosta pristupačna, a možete se njome koristiti nekoliko puta.

Jednostavnije je

Vjerojatno je ovo najvažniji razlog zašto mnogi odabiru brijanje – jednostavno je i možete to napraviti svaki put kad uđete u kadu umjesto da se naručujete na tretmane.

Ne morate čekati da dlake narastu

Za razliku od voska koji se može upotrebljavati tek nakon nekoliko tjedana, brijati se možete već za nekoliko dana, a svi koji smo to probali znamo da ne oduzima mnogo vremena.

Potpuno pogrešno koristite serum za lice – evo što napraviti za bolji učinak

Zašto nije dobro brijati se britvicom

Možete se porezati

Ne događa se rijetko da nakon brijanja vaša koža ostane puna sitnih izbočina i crvenila, a i dlaka može urasti. Spomenuto crvenilo javlja se neposredno nakon brijanja, a podsjeća na alergijsku reakciju.

Rezultati nisu trajni

Za razliku od uklanjanja dlačica voskom, gdje o dlakama nećete brinuti nekoliko tjedana, nakon brijanja one će brzo početi rasti, a vaša koža ostat će glatka samo dan ili dva.

Savjeti za uspješno brijanje

Uložite u dobru britvicu

Korištenje pravog alata je prvi korak k uspješnom brijanju. Danas postoji mnogo kvalitetnih britvica koje možda nešto više koštaju, ali vjerujte da se u njih isplati uložiti. Postoje i britvice koje na sebi već imaju sapun i mnogo se lakše koriste. Uz njih možete kupiti i dodatne nastavke s britvicom, što je garancija da će brijanje biti mnogo jednostavnije.

Prije brijanja pripremite kožu

To je mali korak koji može promijeniti sve. Jednim blagim pilingom kožu čete riješiti nečistoća, ali i osloboditi dlačice koje su možda zarobljene ispod kože. Dlačice možete prethodno namazati toplom vodom i sredstvom koje će ih omekšati.

Namažite kožu kremom poslije brijanja

“Nakon brijanja koža je suha i osjetljiva pa je važno namazati je kremom koja će je nahraniti i ponuditi joj vlagu”, ističe Clay.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo