Ylang ylang potiče seksualni nagon - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ylang ylang potiče seksualni nagon

Podrijetlom s Filipina, ylang ylang u prijevodu označava “cvijet na cvjetovima” ili “miris nad mirisima”. Aromatični se ylang ylang tradicionalno koristi u aromaterapiji i to za izoštravanje osjetila i ublažavanje depresije, straha, ljutnje i ljubomore.

Zbog spomenutih razloga, ali i zbog reputacije afrodizijaka, u Indoneziji se njegovim cvjetovima posipaju kreveti novo vjenčanih parova.

kModerni aromaterapeuti smatraju ovaj miris iznimno uravnotežujućim. On će i okorjele nespavače vrlo brzo poslati u zemlju snova. Znanost, s druge strane, promovira eterično ulje ylang ylanga kao mentalni stimulans. Može li ovo ulje imati i jednu i drugu funkciju? Dakako da može. Aromatični ylang ylang ima tisuću lica: stimulira ljudski um s jedne strane, dok ga opušta s druge.

Ylang ylang se također koristi u kozmetičke svrhe, a može se pomiješati s kokosovim uljem. Stanovnici tropskih krajeva upotrebljavaju ga za zaštitu kose od oštećenja koje izaziva slana voda.

Najjeftinije iskonsko eterično ulje cvjetnog mirisa, omiljeni je sastojak parfema i kozmetike. Čak se dodaje u neka pića i deserte. Kvaliteta eteričnog ulja ylang ylanga varira u velikoj mjeri, zahvaljujući klimatskim i botaničkim razlikama. Kao rezultat, na tržištu se pojavljuje nekoliko komercijalnih razreda koji imaju različite mirise.

Miris ylang ylanga je izrazito sladak, opojan, cvjetni i blago začinski. Ako imate “dobar nos”, u aromi ylang ylanga je moguće osjetiti narcis ili bananu.

Terapeutska svojstva ylang ylanga: uklanja depresiju, stimulira cirkulaciju, ublažava mišićne grčeve, snižava krvni tlak, opušta živce.

kUpotreba ylang ylanga: od svih eteričnih ulja, ylang ylang je jedan od najboljih za opuštanje uma i tijela. Čak i jednostavno njuškanje može blago sniziti krvni tlak. Kako biste dodatno pospješili opuštajući učinak, možete u kupku dodati nekoliko kapi ili ga koristiti kao dodatak ulju za masažu. Ovo vam čarobno ulje može pomoći kod stresa, šoka ili tjeskobe. Ako se koristi kao tonik za kosu, ovo ulje uravnotežuje proizvodnju sebuma. Dodajte oko 6 kapi ulja na 30 mililitara regeneratoru za kosu.

Upozorenja vezana uz ylang ylang: visoke koncentracije ylang ylanga mogu uzrokovati glavobolje ili mučnine.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo