Ljepota

Ljepota

Zašto tako brzo pocrvenite na suncu i koje su štetne posljedice

Foto: Shutterstock

Ležite na suncu u nadi da ćete ove godine imati najljepši ten na plaži, ali umjesto toga ste se vratili kući s osjetljivom kožom boje jastoga. Znate li zašto tako brzo crvenite, kako olakšati simptome i koje su posljedice prekomjernog izlaganja suncu?

Unatoč svim upozorenjima o štetnosti sunčevih zraka, većina se ljudi ipak bez razmišljanja izlaže suncu bez adekvatne zaštite.

Kako očuvati kožu zdravom i gdje pronaći olakšanje za crvenilo

Opekline su očit znak da ste previše vremena proveli na suncu, a šteta koja nastaje nije odmah vidljiva. Ispod površine kože UV zrake mogu utjecati na vaš DNA i trajno postarati vašu kožu, a te promijene mogu doprinijeti razvoju raka kože.

Kako crvenite ovisi o:

  • Tipu kože
  • Jačini sunca
  • Koliko ste izloženi suncu

Plavooka i plavokosa žena će pocrvenjeti prije nego brineta maslinastog tena na plaži na Hvaru.

Preparati bi trebali biti napravljeni tako da smanjuju crvenilo i olakšavaju bol. Prvi savjet bi bio da namočite gazu u hladnu vodu i stavite na tijelo. Kreme i gelovi bi trebali sadržavati mentol ili alou veru. Nježno ih umasirajte na bolno i crveno mjesto. Kreme i gelove možete držati u hladnjaku. Ukoliko se radi o jačim opeklinama obavezno je potražiti pomoć doktora.

Ovo su moguće posljedice pretjeranog izlaganju suncu

Djelovanje sunca na ljudski organizam je kumulativno jer on “pamti” sve negativne učinke zračenja kojima je tijelo bilo izloženo. Iz tog razloga posljedice neprimjerenog sunčanja u prošlosti do izražaja dolaze tek u zrelijoj dobi.

Rane i kratkotrajne posljedice su natečena koža, bolna i izrazito topla, a osoba ima i neugodan osjećaj pečenja. Simptomi obično nestaju za 2-3 dana i koža poprima tamniju, bakrenastu boju. 

Dugotrajne posljedice uzrokuje prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože gdje mijenjaju strukturu kolagena i elastičnih vlakana što uzrokuje gubitak vlažnosti i elastičnosti kože. Povratka nema, a za uspomenu na jedno ludo ljeto vam ostaju bore i suha koža.

Tu je i hiperpigmentacija kao poremećaj boje kože okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Točne uzroke možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, kao što je izloženost sunčevim zrakama.

Jako crvenilo također uzrokuje promjene koje mogu dovesti do karcinoma kože za čiji je nastanak često odgovorno izlaganje UV zrakama i opekline koje su nastale u ranom djetinjstvu.

Koji je vaš fototip kože?

Ana Abrahamsberg

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo