Ljepota

Ljepota

Zbogom miteserima

Miteseri su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju uzrokovane pretjeranim lučenjem ulja i sebuma lojnih žlijezda te zbog bakterija, prašine i ostalih nečistoća koje dolaze u dodir s licem.

Miteseri su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju uzrokovane pretjeranim lučenjem ulja i sebuma lojnih žlijezda te zbog bakterija, prašine i ostalih nečistoća koje dolaze u dodir s licem. Nečistoće u pori reagiraju s kisikom te poprimaju crnu boju i stvaraju mitesere – male napasnike kojih se rado želimo riješiti. Evo nekoliko savjeta kako.

Kada nastaju miteseri?

Kod nekoga žlijezde lojnice luče više ulja, što uzrokuje i češću pojavu mitesera. Dobro je za znati da se miteseri češće pojavljuju kod određenih hormonalnih promjena u tijelu kao što su vrijeme menstruacije ili pak trudnoća.

Lice će vam se također možebitno osuti miteserima, ako ste pod stresom, u vlažnom okolišu ili ako koristite kreme s velikom količinom ulja. Zato, promijenite kremu, smirite se te njegujte pravilno lice i miteseri će nestati.

Pravilna njega lica

Najbitnije i možda najteže pravilo je ono da se miteseri ne smiju stiskati jer na taj način širite infekciju i nagomilavate još mitesera. Za početak lice operite mlakom vodom kako bi se pore otvorile, ili ako koristite sapun za lice, neka bude izrazito nježan. Nakon toga nanesite piling baziran na prirodnim sastojcima te na taj način uklonite višak kože i sebum. Poslije pilingiranja lice očistite uz pomoć specijaliziranih losiona, naravno, ne onih baziranim na uljima te za kraj nanesite hidratantnu kremu.

5 domaćih pripravaka u borbi protiv mitesera

Kako je koža stalno tretirana kojekakvim neprirodnim kozmetičkim proizvodima koji ponekad više štete, nego pomažu iznapadanoj koži – korisnije je napraviti prirodne domaće pripravke za lice. Tretirajte kožu prirodnim putem te joj dajte vremena za regeneraciju i samopomoć.

1. Piling od meda i limuna

Smiksajte med, sol i iscijeđeni limun te nanesite na lice i pilingirajte se od pet do 10 minuta. Za izuzetno masnu kožu u smjesu ubacite dvije žlice jogurta.

2. Maska od bjelanjaka

Odvojite bjelanjak od jajeta te od njega napravite pjenu. Nakon toga dodajte dvije žlice kukuruznog brašna te dobivenu smjesu nanesite na lice. Ostavite da djeluje pola sata i isprerite mlakom vodom. Rezultat će biti mekana i nježna koža bez mitesera.

3. Ljekovitost bosiljka

Nekoliko listova bosiljka stavite u vodu i prokuhajte te pustite da se ohladi. Umočite blazinicu u smjesu bosiljka i nježno nekoliko puta prebrišite lice.

4. Limun

Jedan od najjednostavnijih načina rješavanja akni je uz pomoć limuna. Iscijedite limunov sok – namažite lice i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro operite lice mlakom vodom.

5. Krumpirova maska

Stružite krumpir u posudu, dodajte vodu i smjesu nanesite na lice. Ostavite da stoji 10 minuta te nakon toga isperite. Krumpirova maska će pomoći kod čišćenja dubinskih mitesera.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo