Ljepota

Ljepota

Znojenje: pobijedite neugodan miris pravilnom higijenom

Kožu ne možemo spriječiti da se znoji, ali možemo pobijediti neugodan
miris tijela pravilnom higijenom i dezodoransom koji uistinu djeluje.

Zašto se neki ljudi znoje više od drugih?

Prosječna odrasla osoba gubi oko litru znoja svakog dana, a to se još povećava zbog vježbanja ili naporne aktivnosti. Ipak, količina znoja može jako varirati od pojedinca do pojedinca i na nju utječu mnogi čimbenici kao što su starosna dob, tjelesna težina pa čak i doba dana. Na znojenje mogu utjecati i hormonske promjene povezane s mjesečnicom, trudnoćom ili menopauzom.

kJe li područje pazuha sklono isušivanju?

Koža ispod ruku lako postaje suha i nadražena, ne samo kao posljedica brijanja ili depilacije voskom, već i zbog stalne upotrebe jakih sapuna i dezodoransa. Zdrava koža ima vlastiti prirodni faktor vlaženja koji privlači i zadržava vlagu. Okružen je lipidima koji tvore prirodnu prepreku protiv gubitka vode, ali ako su oni prekinuti može doći do isparenja prirodne tjelesne vlage. Rezultat je bolna, suha i ljuskava koža. Pomoći može dezodorans namijenjen izrazito osjetljivoj koži.

Koji je djelotvorniji antiperspirant: roll-on ili u spreju?

Dva su osnovna tipa aktivnih sastojaka u antiperspirantima i jedan od njih, koji sadrži cirkonij, djelotvornije obuzdava znojenje. No cirkonij se ne može koristiti u sprejevima jer može biti štetan ako se udiše. Može se upotrijebiti u roll-on antiperspirantima, pa ćete vjerojatno primijetiti da su oni učinkovitiji.

Smanjuje li depilacija pazuha neugodan miris?

Toplina područja ispod pazuha stvara idealno okružje za bakterije, a znoj se, osim toga, može prilijepiti za dlačice. Posljedica toga je neugodan miris. Drevni su Egipćani prvi otkrili da uklanjanje dlačica pomaže ublažiti miris tijela. Brijanje je najlakši način uklanjanja dlačica ispod ruku, ali one ponovno narastu za dva do tri dana. Prije brijanja, nasapunajte kožu gelom za tuširanje ili gelom za brijanje. Neke žene radije rabe kreme za depilaciju ili vosak, jer tada dlačicama treba dulje da ponovno narastu – jedan do dva tjedana. Ne upotrebljavajte dezodorans ili antiperspirant najmanje 12 sati nakon brijanja ili depilacije voskom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo