Moćne biljke koje vam predstavljamo redoviti su “stanovnici” skoro svake kuhinje. Osim što poboljšavaju okuh hrane, začini koje vam predstavljamo pozitivno djeluju i na naš organizam.
1. Kurkuma
Žućkasto narančasti indijski začin sadrži fitokemikaliju poznatiju pod imenom kurkumin.
Ovaj pigment može
prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2 Kurkuma može
spriječiti karcinom gušterače i potaknuti organizam na borbu protiv
upale crijeva, bolesti koja pogađa veliki broj svjetske populacije. Spomenuti je začin velika pomoć u boriti protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva.
Najnovije je istraživanje pokazalo da kurkumin može zaustaviti karcinome glave i vrata uzrokovane nikotinom. Pobornici ayurvedske medicine odavno su prepoznali kurkumu kao prirodni antibiotik koji
osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru. Osim toga, kurkuma se
preporučuje u liječenju i nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.
2. Origano
Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih,
antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano
koristi i u medicinske svrhe. Origano je djelotvoran kod akni, artritisa,
kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i
funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične
upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.
Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Primjerice,
ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke – u odnosu na
povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija
koje unosimo zajedno sa hranom.
3. Đumbir
Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u
azijskoj, posebice indijskoj kuhinji, te u zapadnoj Africi i zemljama
karipskog otočja. Iako
se vjeruje kako sadrži analgetska, antipiretska, antibakterijska i
svojstva sedativa, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u
liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv.
jutarnje mučnine i proljeva.
Đumbir, kojemu se pripisuju i svojstva umanjivanja grčeva i protuupalne
karakteristike, sastoji se od tri glavne aktivne komponente: gingerola,
zingerona i shogaola. Iako mehanizam kojim đumbir ublažava mučinu još
uvijek nije poznat, stručnjaci pretpostavljaju da se
radi o kombinaciji učinaka na pokretljivost probave i protuupalnih
svojstava.
4. Kadulja
Višegodišnja polugrmovita biljka ima antiseptično, baktericidno, fungicidno i protuupalno djelovanje. Kadulja ili žalfija je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje
izlučivanje znoja, stoga je korisna kod noćnog znojenja, vrućice
ili drugih simptoma menopauze. Žene spadaju u grupu njenih najvećih obožavatelja jer
također pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, a osobe
koje imaju problema s probavom mogu se okrenuti kadulji, jer će nadutost odmah
nestati. Kao prava “temperamentna” mediteranska biljka, ona također
pomaže kada vas svlada umor, a zlata vrijedi osobama koje su tek preboljele
određenu bolest i trebaju vratiti snagu.
5. Cimet
Dobra vijest za sve one koji pate od dijabetesa tipa dva! Cimet može doslovno stabilizirati šećer u krvi, time što potiče inzulin na normalan rad. Istraživanje je otkrilo da cimet smanjuje razinu glukoze u krvi čak i do 29 posto. Ovaj začin možete staviti na svježe voće, žitarice ili u jutarnju kavu. Možete ga također dodati i jelima od chillija. Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje. Cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna
i svojstva protiv raka. Uz to, može
smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće.
Znanstvenik vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji
Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao
sposobnost ekstrakta cimeta
da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da
se pojavljuju u mozgu oboljelih.
K. R.