Ljepota

Ljepota

Pomoću ovih trikova zaustavite pucanje noktiju 

Foto: Shutterstock

Ispucani nokti mogu biti frustrirajući, ali uz pravilnu njegu i pažnju možete održati zdrave, jake nokte.  

Rješavanjem temeljnih uzroka i slijedeći ove savjete i trikove, bit ćete na dobrom putu da spriječite i liječite pucanje noktiju, osiguravajući da vaši nokti izgledaju dobro. 

Zašto nokti pucaju 

Nedostatak vlage 
Jedan od primarnih razloga zašto pucanje noktiju je neadekvatna vlažnost. Kako bi ostali fleksibilni i otporni, i naši nokti trebaju hidrataciju. Često izlaganje vodi ili jakim kemikalijama bez odgovarajuće hidratacije može učiniti nokte lomljivima i sklonima pucanju. 

Nutritivni nedostaci  
Uravnotežena prehrana ključna je za zdrave nokte. Hranjive tvari poput biotina, kalcija i proteina igraju značajnu ulogu u čvrstoći noktiju. Nedostaci ovih nutrijenata mogu rezultirati slabim, lomljivim noktima koji će vjerojatnije pucati. 

Foto: Shutterstock

Pretjerana uporaba oštrih proizvoda za nokte  
Pretjerana uporaba odstranjivača laka za nokte, proizvoda na bazi acetona ili često nadogradnja noktiju može oslabiti strukturni integritet noktiju. Kemikalije uklanjaju prirodna ulja i ostavljaju nokte ranjivima. 

Muče vas umor, tanka kosa, lomljivi nokti? Evo što vam nedostaje u prehrani

Ozljeda noktiju 
Fizička trauma, kao što je udaranje noktiju ili njihovo korištenje kao alata, može uzrokovati pukotine ili pucanje. Trauma slabi strukturu nokta i može dovesti do lomljenja. 

Starenje  
Kako starimo, naši nokti prirodno postaju lomljiviji zbog smanjenja proizvodnje kolagena. To ih čini osjetljivijima na pukotine i cijepanja. 

Shutterstock

Savjeti i trikovi za liječenje ispucalih noktiju 

Održavajte pravilnu hidrataciju 
Redovito hidratizirajte nokte i zanoktice hranjivim uljem ili kremom za nokte. To pomaže u sprječavanju dehidracije i održava vaše nokte fleksibilnima. 

Uravnotežena prehrana  
Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata vitaminima, mineralima i proteinima koji potiču zdravlje noktiju. Hrana poput jaja, orašastih plodova, lisnatog povrća i mliječnih proizvoda može osigurati bitne hranjive tvari. 

Shutterstock

Izbjegavajte jake kemikalije  
Ograničite upotrebu sredstava za uklanjanje laka za nokte s acetonom i drugim jakim kemikalijama. Odlučite se za proizvode bez acetona ili razmislite o povremenom odmoru noktiju od laka za nokte. 

Nježna njega 
Pažljivo rukujte noktima. Koristite mekanu turpiju za nokte u jednom smjeru za oblikovanje noktiju umjesto agresivnog turpijanja naprijed-natrag. Izbjegavajte koristiti nokte kao alat za otvaranje paketa ili struganje. 

Zaštitni bazni slojevi  
Prije nanošenja laka za nokte, upotrijebite ojačavajući ili zaštitni bazni sloj. To vam može pomoći u zaštiti noktiju od kemikalija u laku za nokte i spriječiti pucanje. 

Evo zašto kožicu na noktima baš nikada ne biste trebali rezati

Sredstva za jačanje noktiju  
Uložite u proizvode za jačanje noktiju koji sadrže sastojke poput biotina, keratina ili kalcija. Oni vam mogu pomoći da s vremenom ojačate nokte. 

Redovito podrezivanje  
Održavajte nokte na primjerenoj duljini kako biste smanjili rizik od pucanja. Obrežite ih ravno poprijeko i isturpijajte sve grube rubove. 

Izbjegavajte dugo namakanje  
Dugotrajno izlaganje vodi može učiniti nokte mekima i sklonijima oštećenjima. Kada obavljate poslove koji uključuju vodu i deterdžent, nosite zaštitne rukavice. 

Shutterstock

Nadomjesci za nokte  
Ako vašoj prehrani nedostaju bitni hranjivi sastojci za jačanje noktiju, razmislite o uzimanju nadomjestaka. 

Profesionalna njega  
Ako vaš problem s pucanjem noktiju potraje ili se pogorša, posavjetujte se s dermatologom ili stručnjakom za nokte radi temeljitog pregleda i osobnog savjeta. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo