Ljepota

Ljepota

Anorgazmija – nesposobnost žene da doživi orgazam

Foto: Shutterstock

Anorgazmija je djelomični ili potpuni izostanak orgazma tijekom seksualnog odnosa ili seksualne stimulacije. Ova smetnja je puno češća kod žena nego kod muškaraca, a neka istraživanja pokazuju da od nje pati svaka peta žena.

Vrste anorgazmije

Postoje različite vrste anorgazmije, pa ovisno o tome je li osoba ikada doživjela orgazam ili ga ne može doživjeti samo u određenim situacijama, razlikujemo:

  • Primarnu anorgazmiju – osoba nikada u životu nije doživjela orgazam. To se stanje gotovo nikada ne javlja kod muškaraca, osim u iznimnim slučajevima bolesti ili fizičke traume.

  • Sekundarnu anorgazmiju – označava rijetko ili teško postizanje orgazmičkog stanja. Može biti situacijska (primjerice, kad osoba ne može postići orgazam tijekom seksualnog odnosa s partnerom ali može prilikom masturbacije) ili se može javljati nasumično, uvjetujući seksualnu frustraciju i nezadovoljstvo vlastitim seksualnim životom. I ova vrsta anorgazmije se javlja znatno rjeđe kod muškaraca, dok se procjenjuje da pogađa oko 46% žena.

Što uzrokuje pojavu anorgazmije?

Uzroci anorgazmije mogu biti različiti: od psiholoških,  fizičkih pa sve do kulturno socioloških.

Što se tiče fizičkih uzroka, činjenica jest da različite vrste zdravstvenog stanja (kronične bolesti, ozljede i fizičke traume) kao i primjena određenih vrsta lijekova (antidepresivi) mogu utjecati na smanjenu seksualnu želju i doživljavanje orgazma.

Psihološki faktori koji mogu utjecati na ove smetnje su razni, a neki od njih su anksioznost, nezadovoljstvo sobom,  stid, odnos s partnerom, seksualna trauma…

Kultura u kojoj odrastamo također može imati utjecaja na anorgazmiju. Ukoliko smo primjerice dobivali poruke je seks grijeh, da je masturbacija štetna za nas, a pri tome je izostala i edukacija uz paraleno usađivanje straha od seksualnih odnosa, nije neobično da se sve to nepovoljno odrazi na seksualno zadovoljstvo i postizanje orgazma.

Upravo zbog različitih razloga koji mogu ležati u pozadini anorgazmije, najvažnije je da se prvo otkrije uzrok a tek potom radi na njemu. Rješenje zasigurno postoji, stoga je najbitnije obratiti se stručnjaku za pomoć kako bi uspješno radili na otklanjanju smetnji.

Foto: Shutterstock

Izgubili ste seksualnu želju? Aleksandar Štulhofer savjetuje kako je vratiti!

Vaš muškarac ima problema s erekcijom? Ovako mu vi možete pomoći!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo