Anorgazmija - nesposobnost žene da doživi orgazam

orgazam, plahta, Shutterstock 303033989

Anorgazmija je djelomični ili potpuni izostanak orgazma tijekom seksualnog odnosa ili seksualne stimulacije. Ova smetnja je puno češća kod žena nego kod muškaraca, a neka istraživanja pokazuju da od nje pati svaka peta žena.

Vrste anorgazmije

Postoje različite vrste anorgazmije, pa ovisno o tome je li osoba ikada doživjela orgazam ili ga ne može doživjeti samo u određenim situacijama, razlikujemo:

  • Primarnu anorgazmiju – osoba nikada u životu nije doživjela orgazam. To se stanje gotovo nikada ne javlja kod muškaraca, osim u iznimnim slučajevima bolesti ili fizičke traume.

  • Sekundarnu anorgazmiju – označava rijetko ili teško postizanje orgazmičkog stanja. Može biti situacijska (primjerice, kad osoba ne može postići orgazam tijekom seksualnog odnosa s partnerom ali može prilikom masturbacije) ili se može javljati nasumično, uvjetujući seksualnu frustraciju i nezadovoljstvo vlastitim seksualnim životom. I ova vrsta anorgazmije se javlja znatno rjeđe kod muškaraca, dok se procjenjuje da pogađa oko 46% žena.

Što uzrokuje pojavu anorgazmije?

Uzroci anorgazmije mogu biti različiti: od psiholoških,  fizičkih pa sve do kulturno socioloških.

Što se tiče fizičkih uzroka, činjenica jest da različite vrste zdravstvenog stanja (kronične bolesti, ozljede i fizičke traume) kao i primjena određenih vrsta lijekova (antidepresivi) mogu utjecati na smanjenu seksualnu želju i doživljavanje orgazma.

Psihološki faktori koji mogu utjecati na ove smetnje su razni, a neki od njih su anksioznost, nezadovoljstvo sobom,  stid, odnos s partnerom, seksualna trauma...

Kultura u kojoj odrastamo također može imati utjecaja na anorgazmiju. Ukoliko smo primjerice dobivali poruke je seks grijeh, da je masturbacija štetna za nas, a pri tome je izostala i edukacija uz paraleno usađivanje straha od seksualnih odnosa, nije neobično da se sve to nepovoljno odrazi na seksualno zadovoljstvo i postizanje orgazma.

Upravo zbog različitih razloga koji mogu ležati u pozadini anorgazmije, najvažnije je da se prvo otkrije uzrok a tek potom radi na njemu. Rješenje zasigurno postoji, stoga je najbitnije obratiti se stručnjaku za pomoć kako bi uspješno radili na otklanjanju smetnji.

Foto: Shutterstock

Izgubili ste seksualnu želju? Aleksandar Štulhofer savjetuje kako je vratiti!

Vaš muškarac ima problema s erekcijom? Ovako mu vi možete pomoći!

 Prati nas na Viber Public Chatu!