Debeli muškarci imaju nekvalitetnu spermu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Debeli muškarci imaju nekvalitetnu spermu

Shutterstock

Baš kao i žene, pretili i preteški muškarci naići će na poteškoće ako žele proširiti svoju obitelj. Naime, europski istraživači tvrde kako su njihovi spermiji lošije kvalitete.

Predstavljajući ova saznanja na nedavnom Europskom kongresu o plodnosti, udruženi su stručnjaci naglasili prepreke na koje parovi nailaze kada žele dobiti dijete.

Liječnici su analizirali uzorke sperme gotovo 2000 muškaraca i uzeli u obzir težinu donora. Indeks tjelesne mase između 18,5 i 25 se smatra normalnom težinom, preteške osobe imaju IBM između 25 i 30, dok je indeks tjelesne mase veći od 30 kod pretilih osoba.

Istraživači su zaključili kako je kvaliteta spermija bila slabija kako se povećavala količina suvišnih kilograma. “Prekomjerna težina uzrokuje promjenu u karakteristikama sperme, vjerojatno kao rezultat hormonalnog poremećaja, što ima za posljedicu manji broj spermija, njihovu oslabljenu pokretljivost i vitalnost. To vodi gubicima potencijala začeća”, objasnio je Paul Cohen-Bacrie, direktor Eylau-Unilabs laboratorija, koji su dio mreže laboratorija iz 12 europskih zemalja.

Stručnjaci su zaključili kako je broj spermija manji za deset posto kada su u pitanju debeli muškarci i 20 posto ako su oni pretili, u odnosu na ispitanike normalne težine.

Kakva prehrana šteti muškoj plodnosti?

Kako možete pospiješiti mušku plodnost?

Vitamin D poboljšava mušku plodnost

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo