Ljepota

Ljepota

HPV cjepivo može smanjiti brojne genitalne bolesti

Visoka pokrivenost cjepivom protiv humanog papiloma virusa (HPV) među adolescenticama i mladim ženama može rezultirati brzim smanjenjem genitalnih bradavica, abnormalnosti stanica vrata maternice te dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

kPokazali su to rezultati novog istraživanja objavljenog u online izdanju Journal of the National Cancer Institute. Neke od tih genitalnih abnormalnosti su prethodnici karcinoma stidnice, rodnice i vrata maternice.

Istraživanjem se željelo utvrditi smanjuje li primjena HPV cjepiva rizik od cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), koja prethodi raku vrata maternice; vanjskih anogenitalnih i vaginalnih lezija; abnormalnosti PAPA testa; i postupaka kao što su kolposkopija i definitivna terapija ili ekscizija lezija.

U istraživanju je sudjelovalo više od 17.600 žena. I dok je jedna grupa primala placebo terapiju, druga je skupina žena cijepljena protiv HPV-a tipa 6, 11, 16 i 18.

U skupini koja je predstavljala nezaražene žene, cijepljenje je pokazalo 100 postotnu djelotvornost u smanjenju rizika od HPV-a tipa16 i 18 koji je povezan s rakom vrata maternice i stidnice, te vaginalnim lezijama i rizikom od HPV-a 6 i 11 koji je povezan s genitalnim bradavicama.

kU skupini koja je predstavljala opću populaciju, cjepivo je smanjilo rizik od lezija, genitalnih bradavica, abnormalnostima PAPA testa i definitivnom terapijom, bez obzira na tip HPV-a. Smanjenje rizika bilo je statistički značajno.

“Naši rezultati osiguravaju čvrsti dokaz da će trenutni programa HPV vakcinacije kod adolescentica i mladih žena u roku od nekoliko godina rezultirati značajnim smanjenjem genitalnih bradavica, citoloških abnormalnosti vrata maternice, te dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s prethodnicima lezija vrata maternice, vulve i vagine”, pišu autori.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo