Kontracepcijom protiv bakterijske vaginoze

Kontracepcija

Žene koje koriste hormonalnu kontracepciju, a sklone su bakterijskoj vaginozi - učestalom obliku vaginalne infekcije, u većoj su mjeri zaštićene od ponovne pojave bolesti nego dame koje ne upotrebljavaju hormonalnu zaštitu od trudnoće.

kPokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja koji sugeriraju kako posebnu učinkovitost pokazuju tablete i hormonalne injekcije.

U istraživanju je sudjelovalo 330 žena. Kod njih 130 dijagnosticirana je bakterijska vaginoza. Kako bi se uvjerili može li hormonalna kontracepcija uistinu povoljno djelovati na bakterijsku vaginozu, znanstvenici su sudionicama istraživanja propisali upotrebu kontracepcijskih injekcija koje sadrže samo progestagen ili kombiniranu kontracepcijsku tabletu koja sadrži dva hormona, estrogen i progestagen.

Rezultati istraživanja jasno su pokazali: dame čija je terapija uključivala kombiniranu oralnu kontracepciju su imale 34 posto manje izgleda za ponovno pojavljivanje bakterijske vaginoze od žene koje uopće ne uzimaju kontracepciju. S druge strane, žene koje su za potrebe istraživanja primale kontracepcijske injekcije s progestagenom, imale su 58 posto manje izglede za pojavu recidiva.

"Iako je naše istraživanje potvrdilo pozitivne učinke kontracepcije na bakterijsku vaginozu, to ne znači da sve dame sklone infekcijama odmah moraju početi piti kontracepcijske tablete kako bi riješile svoj problem. Međutim, ako ste hormonalnu kontracepciju već odabrali zbog drugih razloga, zaštita od vaginalnih infekcija može poslužiti kao dodatna prednost", izjavila je dr. Emily Erbelding, profesorica Medicinskog centra američke bolnice Johns Hopkins.

kBakterijska vaginoza je sindrom koji označava neravnotežu između laktobacila (normalni stanovnici rodnice) i anaerobnih bakterija. Bakterijska vaginoza nije prava upala, jer nema sve osobine upale. Uglavnom je tihog, asimptomatskog tijeka, ali se može manifestirati pojačanim iscjetkom, bez svrbeža i žarenja. Iscjedak ima karakterističan neugodan miris (po ribi), posebno nakon menstruacije i spolnog odnosa. Gotovo 50 posto žena nema nikakvih simptoma.

Rezultati istraživanja su objavljeni u američkom časopisu Contraception: An International Reproductive Health Journal

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!