Ljepota

Ljepota

Muškarci, vježbajte i imajte brže “plivače”

Ako radite na proširivanju obitelji, dragi muškarci, trebali biste redovito posjećivati teretanu, savjetuju španjolski stručnjaci.

pH sperme treba biti veći od 7,1

Naime, muškarci koji se redovito bave tjelovježbom imaju brže spermije, usporedno sa svojim vršnjacima koji su prigrlili sjedilački način života. Tako stručnjaci Sveučilišta u Cordobi tvrde kako vježbanje osigurava zdravu razinu hormona koja stvara bolji okoliš u testisima za nastanak sperme.

Ovo je otkriće vrlo bitno, s obzirom na sve veću pojavu opadanja kvalitete spermija koja je zamijećena u posljednjih 50 godina. Odgovornima se smatraju alkohol, cigarete i gojaznost, koja je ozbiljan javno-zdravstveni problem.

Španjolski su stručnjaci usporedili hormonalnu razinu i kvalitetu sperme muškaraca koji su vodili tjelesno aktivan život i onih koji su preferirali izležavanje ispred televizora. Ocijenili su faktore poput broja spermija ili njihove pokretljivosti te analizirali hormone kao što su testosteron, kortizol i hormon koji stimulira folikule. Naravno, muškarci koji su se bavili sportom imali su bolje rezultate.

“Unatoč tome što uzorak nije bio velik (31 muškarac), s obzirom na složenost analize, ovo je prva studija koja je procijenila razlike između tih parametara kod obje populacije. Unatoč činjenice da je potrebno provesti više istraživanja kako bi se otkriće potvrdilo, možemo savjetovati tjelovježbu za poboljšanje hormonalnog okoliša i stimuliranja procesa sperme“, zaključila je Diana Vaamonde, voditeljica studije.

Kao i kod ostalih stvari u životu, važno je voditi se načelom umjerenost. Naime, isti je istraživači tim prije dvije godine ustanovio kako su parametri sperme elitnih sportaša gori od muškaraca koji su “samo“ tjelesno aktivni. Čini se kako dodatno naprezanje zbog treniranja uzrokuje smanjenje kvalitete sperme.

Studija je objavljena u časopisu European Journal of Applied Physiology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo