Nova brza i jeftina metoda za dijagnostiku HIV-a - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Nova brza i jeftina metoda za dijagnostiku HIV-a

Britanski su znanstvenici razvili pretragu krvi za HIV koja je deset puta osjetljivija od trenutno važećih metoda, a košta znatno manje!

Nova pretraga koristi nanotehnologiju za utvrđivanje prisutnosti virusa humane imunodesuficijencije, a rezultati se mogu vidjeti trenutno i to golim okom. Stručnjaci Imperial Colleagea iz Londona smatraju kako bi njihova metoda dijagnosticiranja HIV-a mogla pružiti nadu za uspješnije liječenje u zemljama u razvoju.

“Naš pristup omogućava poboljšanu osjetljivost, ne zahtjeva sofisticirane instrumente i deset je puta jeftiniji. Čak možemo ustanoviti infekciju u slučajevima koje su prošle metode ocijenile ‘lažno negativnima’, kao što je pretraga sline“, objasnila je Molly Stevens, voditeljica studije.

Brze i jednostavne pretrage koje analiziraju slinu mogu ustanoviti prisutnost virusa jednom kada se u tijelu stvori relativno visoka koncentracija virusa. S druge strane, nova metoda dijagnostike reagira i na sićušnu koncentraciju HIV-a.

Preciznije, testira se serum – prozirna vodenasta tekućina koja se dobije iz uzorka krvi, za prisutnost biomarkera HIV-a p24. Ukoliko su oni prisutni, nanočestice zlata akumulirat će se u nepravilnom uzorku, a tekućina će poplaviti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo