Ljepota

Ljepota

Pedijatri podupiru obrezivanje dječaka

Uklanjanje prepucija penisa ima mnoge zdravstvene dobrobiti, a stručnjaci Američke akademije pedijatrije (AAP) smatraju kako one daleko premašuju moguće rizike koje sa sobom povlači ova operacija.

Iako nije izdala univerzalnu preporuku za obrezivanje dječaka, Američka akademija pedijatrije objavila je nove smjernice prema kojima se pozdravlja ova praksa, navodeći nekoliko istraživanja koja su potvrdila zdravstvene dobrobiti obrezivanja, pogotovo onih koje se odnose na sprječavanje prijenosa spolnih bolesti.

Naime, tvrde kako uklanjanje prepucija penisa može smanjiti rizik od urinarnih infekcija, raka penisa, ali i spolno prenosivih bolesti poput HIV-a i HPV-a.

Obrezivanje sprječava ozljede penisa tijekom seksa

“Ne postoji ta količina ili kvaliteta podataka koja će pojedincima koji su odlučili da je obrezivanje loše promijeniti mišljenje. Uvijek je moguće pronaći potencijalne mane u bilo kojoj studiji. Izvješće Američke akademije pedijatrije pruža kritički osvrt svih istraživanja koja su do sada napravljena. Očigledno je da postoje mnoge visokokvalitetne studije koje pokazuju da obrezivanje ima moguće zdravstvene dobrobiti“, objasnio je Douglas Diekema, specijalist pedijatrijske bioetike u Dječjem istraživačkom institutu u Seattleu, koji je ujedno jedan od istraživača u AAP.

Ako se bojite da bi obrezivanje moglo ostaviti negativan utjecaj na budući spolni život, vrijeme je da te bojazni ostavite iza sebe. Naime, ono neće naštetiti seksualne funkcije i umanjiti zadovoljstvo u krevetu. Osim što je muško obrezivanje raširena metoda usporavanja širenja zaraze HIV-om u mnogim afričkim zemljama, ono se može primijeniti i kao uspješno sredstvo zaštite od raka vrata maternice.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo