Ljepota

Ljepota

Pravila za kondome

Prezervativi glavu čuvaju, to je svima jasno, no koliko zaista znate o pravilnom postupanju s njima? Nemojte ignorirati upozorenja s pakiranja, jer biste se mogli naći u škripcu!

Prezervativi se koriste već 400 godina, a prošlog su stoljeća postali najpopularnija kontracepcijska metoda. Iako ne osiguravaju stopostotnu zaštitu od začeća, prezervativi predstavljaju jednu od učinkovitijih metoda kontracepcije, a njihova je velika prednost i zaštita od spolno prenosivnih bolesti: kondomi uspješno smanjuju zarazu HIV-om, genitalnim herpesom, sifilisom, klamidijom, gonorejom i drugim bolestima. Ako niste ovladali vještinom kondoma, proučite sljedeće naputke!

S prezervativima koristite samo lubrikante na bazi silikona ili vode. Ponekad se nakon dužeg vođenja ljubavi lubrikanti koji se nalaze u samom prezervativu mogu istrošiti, a tada u pomoć možete nanijeti dodatno sredstvo za podmazivanje.

Izbjegavajte lubrikante na bazi ulja ili vazelina, baš kao i losione za tijelo ili ulja za njegu kože. Ovi će proizvodi oštetjeti strukturu kondoma i prouzročiti porezotine i sitne rupice u njima, što će ih učiniti beskorisnim u njihovom osnovnom zadatku – zaštiti.

Kondome čuvajte na suhom i hladnom mjestu, ali nipošto u hladnjaku. U takvim će se uvjetima oni oštetiti. Izbjegavajte ih držati u stražnjem džepu ili pretincu automobila jer će tako na njih lakše djelovati toplina. Jednako tako, držite ih podalje svjetiljki koje isijavaju toplinu.

I prezervativi imaju rok trajanja – dobro ih pratite. S vremenom oni postaju suhi, krhki i gube svoju elastičnost, što uvelike smanjuje njihovu sigurnost. Za sigurnu zaštitu provjerite datum, baš kao što biste to napravili s hranom. Ako su suhi na dodir ili previše želatinozni, bacite ih i uzmite drugi.

Prezervativi se uvijek stavljaju na uzdignuti penis, nipošto prije. Prije nego što ga razmotate, stisnite njegov vrh između palca i kažiprsta kako biste ispustili zrak i osigurali dovoljno mjesta za ejakulat. Pazite na oštre nokte kako ne biste oštetiti kondom.

Iskorištene prezervative uvijek zavežite u čvorić i bacite u smeće – nipošto u zahod.

Biste li probali/koristili kondom s okusom slanine?

Nakon što je jedna kompanija izbacila lubrikant okusa slanine kao šalu za prvi april, njeni su čelnici otišli korak dalje i na tržište lansirali prezervative s ovim jedinstvenim okusom.

Nažalost, nije riječ o najnovijim slavonskim poduzetnicima, već američkim zaljubljenicima u slaninu. Pod krilaticom “s njima vaše meso izgleda kao meso”, tvrtka J and D’s Foods je ponudila novo kontracepcijsko sredstvo svima koji vole tanku granicu između kuhinje i seksa. Da ljubav ide kroz želudac, dokazali su Justin i Dave, vlasnici tvrtke koju su osnovali kako bi bili korak bliže svom snu: napraviti sve sa okusom slanine! Više pročitajte u članku Kondomi s okusom slanine – biste li ih probali?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo