Spolno prenosive bolesti: znate li ih razlikovati? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Spolno prenosive bolesti: znate li ih razlikovati?

Broj oboljelih od nekih spolno prenosivih bolesti posljednjih se godina naglo povećava. Njihovi su simptomi često jedva zamjetni i zbog toga podmukli. Stoga je krajnje vrijeme da naučite prepoznati simptome klamidije, genitalnog herpesa i kandidijaze.

Klamidija

kUbraja se u najučestalije spolno prenosive bolesti. Uzročnik je Clamydia trachomatis. Bolest je opasna za žene jer se u porodu može prenijeti s majke na dijete.

Simptomi
Vrlo često bolest je asimptomatska ili je prisutan samo umjereni sekret (u muškaraca) ili iscjedak žućkaste boje (u žena). Mokrenje može biti popraćeno žarenjem. Vrlo često simptomi su toliko slabi da ih se vrlo lako zanemari. No, s vremenom bakterija može uzrokovati upalu cerviksa i jajovoda a za posljedicu može imati neplodnost.

Liječenje
Budući da je riječ o zaraznoj bolesti koju uzrokuje bakterija, liječi se antibioticima za oralnu primjenu. Liječenju se podvrgavaju oba partnera čak i u slučaju kad jedan od partnera nema simptome oboljenja.

Genitalni herpes

Najučestaliji uzročnih bolesti je Herpes simplex tip 2 i u nekim slučajevima tip 1 i (isti onaj koji uzrokuje pojavu groznice na usnama). Kad se jednom nađu u organizmu, ti virusi ostaju prikriveni i aktiviraju se potaknuti stresom, umorom i uvijek kad oslabi obrambeni sustav organizma.

kSimptomi
Trnci i žarenje vrlo se često javljaju kao predznaci sitnih mjehurića koji se nakon nekoliko dana pretvaraju u ranice, a potom u kraste. Javljaju se na penisu, na preponama i na međici u muškarca, a u žene na stidnici i na vratu maternice. Promjene na tkivu bolne su i u nekim slučajevima uzrokuju opću slabost i povećanje limfnih čvorova. Mjehurići su prisutni otprilike tjedan dana.

Liječenje
Herpes se liječi lijekovima koji sadrže aciklovir, uzimaju se oralnim putem (u slučaju recidiva) ili u obliku krema. 

Kandidijaza

Oboljenje uzrokuje gljivica Candida albicans koja prirodno živi u rodnici. U većini slučajeva ne očituje se nikakvim simptomima, no gljivica postaje agresivna ako prekomjerno oslabi kiselost rodnice ili oslabi imunološki sustav organizma.

Simptomi
U žena se oboljenje očituje obilnim bijelim i gustim iscjetkom, svrbežom u danima prije menstruacije. U muškaraca je jedini simptom svrbež.

kLiječenje
Oboljenje se liječi antimikoticima. U slučaju recidiva propisuju se komprese, a vaginalete i kreme propisuju se pri prvoj pojavi bolesti. U slučaju upornog obojenja liječenju se podvrgavaju oba partnera. Kad se jave simptomi, potrebno se što prije obratiti ginekologu. U većini slučajeva temeljiti ginekološki pregled dovoljan je za dijagnosticiranje bolesti. No, u nekim su slučajevima potrebne dodatne pretrage poput brisa vrata maternice ili kolposkopije kojima se utvrđuje uzročnik i ovisno o nalazima propisuje odgovarajuće liječenje.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo