Ljepota

Ljepota

Spolno uzbuđenje: jesu li um i genitalije uvijek usklađeni?

Um i genitalije žena različito reagiraju na spolno uzbuđenje, dok su kod muškaraca ova dva dijela tijela izvrsno “uštimana”, pokazalo je novo istraživanje sveučilišta Queen’s University.

Seksualni odgovor čovjeka dinamična je kombinacija kognitivnih, emocionalnih i fizioloških procesa. Kako bi produbila saznanja o ovoj zamršenoj tematici, Meredith Chivers je proučavala 134 studije objavljene u razdoblju od 1969. do 2007., koje su analizirale razinu usuglašenosti subjektivnog doživljaja spolnog uzbuđenja i fiziološkog odgovora genitalija.

kSveukupno, istraživanje je obuhvatilo 2.500 žena i 1.900 muškaraca. Sudionici su tijekom istraživanja navodili kako su se osjećali tijekom ili nakon što su bili izloženi različitim seksualnim stimulansima, što je nazvano subjektivnim uzbuđenjem. Mjereni su i fiziološki odgovori na seksualne stimulanse koristeći različite metode, poput promjene u erekciji penisa muškaraca i genitalnog protoka krvi žena.

Subjektivne i fiziološke mjere spolnog uzbuđenja muškaraca pokazale su veći stupanj usuglašenosti od ženskih. Drugim riječima, muškarci su opisali svoje subjektivno uzbuđenje na sličan način na koji je to pokazalo njihovo tijelo, što upućuje na to da su muški um i genitalije usuglašeni u djelovanju. Kod žena se, pak, pokazalo da je ova usuglašenost puno manja. U nekim se slučajevima dogodila značajna razlika u subjektivnom doživljaju uzbuđenja i fiziološkim mjerenjima.

Istraživači su u potrazi za objašnjenjem ovih različitosti daljnjim istraživanjem utvrdili dvije glavne metodološke razlike koje bi mogle imati svoju ulogu u neusuglašenosti ženskog uma i tijela.

kPromjena tipa seksualnog stimulansa – vizualni ili audio stimulansi – nije rezultirala razlikom u usuglašenosti subjektivnog i fiziološkog odgovora muškaraca, no kod žena jest. Žene koje su bile izložene većem rasponu i broju seksualnih stimulansa pokazale su bolju usuglašenost subjektivnih i fizioloških odgovora na stimulanse.

Pravovremenost procjene vlastitog spolnog uzbuđenja također je imala učinka na ovakav rezultat. Kad se od sudionika studije tražilo da ocjene razinu subjektivnog uzbuđenja pri kraju svakog stimulusa, odgovori muškaraca bili su sličniji jedni drugima od odgovora žena. No, kad su oba spola upitana da ocjene razinu subjektivnog uzbuđenja za vrijeme trajanja stimulansa, razlika u spolovima je nestala jer je usuglašenost muškaraca u ovom slučaju pala na razinu ženske.

Istraživanje je objavljeno u posljednjem broju časopisa Archives of Sexual Behavior.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo