Ljepota

Ljepota

Statini pomažu kod erektilne disfunkcije

Kod muškaraca koji su imali povišen kolesterol i erektilnu disfunkciju, a uzimali su statine za kolesterol, ustanovljen je statistički značajan porast erektilne funkcije – čak 24 posto.

Statini 21. stoljeća

Obično lijekovi i libido ne idu ruku pod ruku, no sada su američki istraživači utvrdili kako statini, lijekovi koji se koriste za snižavanje lošeg kolesterola, mogu poboljšati simptome erektilne disfunkcije!

Do ovog su zaključka stigli stručnjaci odjela Kardiovaskularnih istraživanja Sveučilišta Rutgers koji su analizirali podatke 11 prethodnih studija o erektilnoj disfunkciji i statinima. Ispitanici su detaljno odgovorili na upitnike i ocijenili svoju spolnu moć na ljestvici od jedan do pet.

Kod muškaraca koji su imali povišen kolesterol i erektilnu disfunkciju, a uzimali su statine za kolesterol, ustanovljen je statistički značajan porast erektilne funkcije – čak 24 posto.

“Povećanje ocjene erektilne funkcije sa statinima bilo je otprilike jednako jednoj trećini do polovici onoga što se prijavljuje nakon lijekova poput Viagre, Cialisa i Levitre. Učinak je veći nego prijavljen učinak promjene stila života”, objasnio je John Kostis, voditelj istraživanja.

Njegov je tim okomentirao kako je moguće da statini osnažuju spolnu moć muškaraca tako što “uvjeravaju krvne žile da se pravilno šire te poboljšavaju dotok krvi u penis”. Dok se statini nipošto ne preporučuju kao primarni vid liječenja erektilne disfunkcije pacijenata koji imaju zdravu razinu kolesterola, dodatna vrijednost ovih lijekova možda bi mogla djelovati ohrabrujuće na one muškarce koji trebaju uzimati statine.

“Međutim, statini su mač s dvije oštrice, s obzirom na to da su prethodna istraživanja pokazala kako mogu smanjiti razinu testosterona, koja smanjuje spolnu želju i energiju. Dobrobiti statina prevladale su njihove nuspojave kod deset od 11 studija koje smo analizirali”, zaključio je Kostis, koji je svoje rezultate predstavio na nedavno održanoj konferenciji Američkog fakulteta kardiologije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo