Sve što trebate znato o raku grlića maternice - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sve što trebate znato o raku grlića maternice

U kompleksnosti ženskog zdravlja, razumijevanje raka grlića maternice važno je poglavlje. Kako prepoznati simptome i kako se zaštititi?

Rak grlića maternice nastaje na cerviksu, donjem dijelu maternice koji je povezan s vaginom, i često se javlja tiho bez ranih simptoma. Uglavnom je uzrokovan dugotrajnim infekcijama humanim papiloma virusom HPV, uobičajenom skupinom virusa. Varljivo je to što HPV infekcije često prolaze nezapaženo, zbog čega su redoviti ginekološki pregledi neophodni.

Dok većina HPV infekcija nestane sama od sebe, određeni visokorizični tipovi mogu na kraju dovesti do raka grlića maternice.

Postoje i drugi čimbenici rizika osim HPV infekcije. To uključuje pušenje, ranu dob stupanja u prvi spolni odnos, više seksualnih partnera i/ili više partnera koji imaju više partnera. Infekcija genitalnim herpesom ili kronična klamidijska infekcija (obje bolesti koje se prenose izvana) povećavaju rizik.

Shutterstock

Znakovi i simptomi

U većini slučajeva zloćudni tumori grlića maternice ne uzrokuju simptome u svojim najranijim stadijima, koji su i najlakše izlječivi. Kada se simptomi pojave, četiri ključna znaka služe kao signali koji potiču žene da potraže liječničku pomoć. Rano otkrivanje osnažuje žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem, prepoznajući da se simptomi mogu pripisati i drugim zdravstvenim problemima.

Promjene u vaginalnom krvarenju

Odstupanja od standardnog obrasca krvarenja (koja se javljaju između normalnih menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze) trebala bi vas potaknuti da posjetite svog liječnika. Iako nije uvjerljiv dokaz raka grlića maternice, to je ključni signal za daljnje istraživanje.

Procjepljivanjem protiv HPV-a mogli bismo spriječiti većinu zloćudnih bolesti vrata maternice – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Promjene vaginalnog iscjetka

Promjene u iscjetku, poput zgušnjavanja, promjene boje, mirisa ili prisutnost krvi, pokazatelji su o kojima treba razgovarati sa svojim liječnikom. Ove promjene mogu biti benigne, ali rano savjetovanje osigurava temeljitu istragu.

Bolan odnos

Od velike je važnosti liječenje osjećaja boli tijekom seksa. Jednostavne mjere poput povećanja lubrikacije mogu pomoći, ali uporna bol trebala bi vas potaknuti na razgovor sa svojim liječnikom.

Neobjašnjiva bol

Uporna bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici koja traje dulje od 2-3 tjedna bez vidljivog uzroka razlog je za zabrinutost. Iako ne mora izravno ukazivati na rak grlića maternice, za cjelokupno zdravlje je ključno da se otkrije temeljni uzrok boli.

Shutterstock

Snaga prevencije: pregled grlića maternice i Papa test

Kolposkopija identificira abnormalne promjene u stanicama cerviksa, kao što je prisutnost visokorizičnog humanog papiloma virusa (HPV), koji je vodeći uzrok raka grlića maternice. Te promjene obično ne uzrokuju nikakve simptome, tako da redoviti pregledi (svakih 3 do 5 godina, ovisno o dobi) mogu pomoći u otkrivanju znakova upozorenja prije nego što prerastu u nešto ozbiljnije.

Osim toga, žene bi trebale napraviti Papa test — rutinski test probira koji može otkriti abnormalne stanice na grliću maternice prije nego što se pretvore u rak. Ovo je brz, bezbolan postupak koji vam može spasiti život. U kombinaciji s pregledom grlića maternice, oni djeluju kao sustav ranog upozorenja, omogućujući liječnicima da poduzmu preventivne mjere.

Prednost cjepiva

Posljednjih godina cjepiva su postala prekretnica u prevenciji raka grlića maternice. Cjepivo protiv HPV-a, koje se obično daje tijekom adolescencije, pruža zaštitu od najopasnijih sojeva HPV-a. Čak i ako ste propustili cijepljenje kad ste bili mlađi, nikada nije prekasno razgovarati o mogućnostima cijepljenja sa svojim liječnikom.

Shutterstock

Znanje je moć, a razumijevanje čimbenika rizika može vam pomoći u donošenju informiranih odluka. Pušenje, oslabljeni imunološki sustav, dugotrajna upotreba kontracepcijskih pilula i obiteljska povijest raka grlića maternice faktori su koji mogu povećati vaš rizik.

Rak grlića maternice ne mora biti zastrašujuća tema. Redoviti pregledi, zdrav način života i cijepljenje alati su koji vam mogu pomoći da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje grlića maternice. Ako ostanete informirani i proaktivni, možete rano uočiti potencijalne probleme ili ih čak u potpunosti spriječiti.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo