Top 8 mitova o oralnoj kontracepciji - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Top 8 mitova o oralnoj kontracepciji

Od njihovog odobrenja 9. svibnja 1960. godine, kontracepcijske tablete spadaju među jedne od najproučavanijih lijekova. Iako se žensko znanje značajno poboljšalo od uvođenja oralne kontracepcije, mnogi mitovi još uvijek postoje.

Prema istraživanju British Medical Journala, slabo znanje o kontracepcijskim tabletama krivo je za oko 20 posto neželjenih trudnoća. Predstavljamo vam neke od čestih zabluda i mitova o oralnoj kontracepciji:

k1. Kontracepcijske tablete uzrokuju debljanje

Riječ je o jednom od najčešćih mitova. Estrogen prisutan u kontracepcijskim tabletama može kod nekih žena uzrokovati osjećaj napuhnutosti, međutim on obično brzo nestaje. S druge strane, progestin iz oralne kontracepcije može blago povećati apetit. Međutim, istraživanja su pokazala da žene često počinju koristiti oralnu kontracepciju tijekom životnog perioda koji se podudara s promjenama u težini. Na taj se način kontracepcijske tablete nepošteno okrivljuje za debljanje.

2. Od oralne kontracepcije se, s vremena na vrijeme, treba odmoriti

Ne postoji medicinski razlog zbog kojeg bi zdrava žena morala uzeti pauzu od korištenja tableta. Stručnjaci tvrde: oralna kontracepcija se može uzimati 15 ili više godina uzastopno, bez povećanog rizika. Kontracepcijska tableta je jedan od najučinkovitijih oblika zaštite od neželjene trudnoće, tako da pauziranje može povećati rizik od trudnoće ukoliko i dalje planirate biti seksualno aktivni. Trudnoća se može dogoditi odmah nakon “silaska” s oralne kontracepcije.

3. Kontracepcijske tablete nisu sigurne, one uzrokuju urođene mane

Oralna kontracepcija je jedna od najbolje istraženih i najčešće propisivanih lijekova. Kao i kod upotrebe bilo kojeg medikamenta, zdravstveni rizici su povezani s korištenjem kontracepcijskih tableta su mogući, međutim ozbiljne nuspojave su rijetke. Oralnu kontracepciju diljem svijeta koristi oko 100 milijuna žena. Njihova se kvaliteta života, zahvaljujući mogućnosti da same odlučuju o vlastitom reproduktivnom zdravlju znatno poboljšala. Naime, oralna kontracepcije također pruža zdravstvene beneficije, kao što je smanjenje simptoma PMS-a. Kontracepcijske tablete su dokazano iznimno sigurni kontraceptivi koji nisu povezani s urođenim manama.

4. Dugotrajna upotreba oralne kontracepcije može utjecati na plodnost

Ne postoji povezanost između uzimanja tableta za zaštitu od trudnoće i neplodnosti. Dakle, plodnost se vraća odmah nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije. Neke se žene mogu susresti s odgođenim začećem nakon prestanka korištenja kontracepcijskih tableta, pogotovo ako su i prije početka uzimanja oralne kontracepcije imale neredovite mjesečnice. Žena koje koriste oralnu kontracepciju mogu odgoditi trudnoću do kasnih 30-ih. Treba znati kako u toj dobi prirodna plodnost slabi, pa se oralna kontracepcija često nepravedno smatra glavnim razlogom za nemogućnost začeća – pravi razlog zapravo leži u dobi i oslabljenoj plodnosti.

5. Pušačice ne smiju koristiti oralnu kontracepciju

Žene trebaju biti iskrene prema svojim liječnicima kad je riječ o štetnom trovanju nikotinom. Naime, dame koje puše, upotrebljavaju oralnu kontracepciju i k tome imaju 35. ili više godina izložene su većem riziku od moždanog udara. Uz to, ove su žene izložene i većem riziku za razvoj krvnih ugrušaka. Njima, većina liječnika neće prepisati kombinirane kontracepcijske tablete. Za pušačice su, umjesto toga, prikladne tablete s progestinom. Ipak, treba imati na umu kako oralna kontracepcija predstavlja nesigurnu metodu za žene s teškom ovisnošću o nikotinu..

6. Oralna kontracepcija služi samo kao zaštita od trudnoće

Osim što sprječavaju trudnoću, kontracepcijske tablete imaju i brojne prednost za zdravlje. One uključuju:

  • Redovitije mjesečnice
  • Mogućnost vlastitog određivanja početka mjesečnice
  • Zaustavljanje boli uzrokovane ovulacijom
  • Ublažavanje menstrualnih grčeva
  • Minimiziranje simptoma PMS-a
  • Snižavanje rizika od anemije

l7. Žene starije od 35. godina ne smiju koristiti oralnu kontracepciju

Zdrave žene s normalnim krvnim tlakom, kao i dame koje nemaju povećani rizik za srčani ili moždani udar, a koji pritom ne puše – često mogu koristiti kontracepcijske tablete s niskom razinom hormona sve do menopauze. Oralna kontracepcija može biti posebno korisna za žene u predmenopauzi koje imaju obilne ili neredovite mjesečnice. Kontracepcijske tablete se ne preporučuju pušačicama starijima od 35, zbog povećanih zdravstvenih rizika.

8. Oralna kontracepcija uzrokuje karcinom

Žene koje koriste kontracepcijske tablete imaju 30 posto manju vjerojatnost za razvoj raka maternice ili jajnika od dama koje ne upotrebljavaju oralnu kontracepciju. Zaštita od spomenutih vrsta karcinoma se povećava sa svakom godinom korištenja, a može trajati do 30 godina nakon prestanka korištenja oralne kontracepcije.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo