U koje su doba spermiji najzdraviji?

sperma, spermiji, sjeme

Normalni spermiji imat će bolje performanse zimi, dok će slučajevi neplodnosti povezani s niskim brojem spermija biti ohrabreni odabrati proljeće i jesen.

Koje je najbolje doba za zdravlje spermija? Upravo sad! Naime, izraelsko istraživanje pokazalo je kako su ljudski spermiji najzdraviji zimi i u rano proljeće!

Stručnjaci Sveučilišta Ben-Gurion prikupili su podatke gotovo 6500 muškaraca prijavljenih u kliniku za plodnost. Uzeti su im uzorci spermija, a ustanovljeno je kako je 4960 ispitanika stvaralo normalnu spermu, dok je 1495 imalo prenizak broj "plivača". Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji normalni broj spermija je 16 milijuna po mililitru sperme.

Kada su uzeli u obzir kako je tijelu potrebno 70 dana kako bi stvorilo stanicu spermija, istraživali su zaključili kako su muškarci s normalnom spermom imali najzdraviju spermu zimi. Tako su oni "proizveli" 70 milijuna spermija po mililitru sjemena zimi te 68 milijuna "plivača" u proljeće. Zdrava sperma podrazumijeva brzu pokretljivost spermija, koja omogućuje veće izglede za začeće.

S druge strane, spermiji muškaraca koji su imali problema sa začećem ponašali su se nešto drugačije. Oni su bili pokretniji u jesen, a u proljeće su stvarali najviše spermija pravilnog oblika.

"Na temelju naših rezultata, normalni spermiji imat će bolje performanse zimi, dok će slučajevi neplodnosti povezani s niskim brojem spermija biti ohrabreni odabrati proljeće i jesen", izjavio je Eliahu Levitas, voditelj studije objavljene u stručnom časopisu Journal of Obstetrics & Gynecology.

Studije su pokazale da su muškarci ti koji "podbace" kada je u pitanju plodnost u jednoj trećini slučajeva. Osigurajte uspjeh: Kako možete pospješiti mušku plodnost?

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!