Ljepota

Ljepota

Vitamin D poboljšava mušku plodnost

Vitamin D pravi je izvor zdravlja. Osim što, među ostalim, može pomoći oboljelima od psorijaze, štiti od agresivnog raka dojke, depresije, dječje anemije, senilne makularne degeneracije oka ili dijabetesa, sada su danski stručnjaci utvrdili kako je koristan i za muško reproduktivno zdravlje.

Naime, ako pokušavate začeti bebu, obratite pozornost na razinu vitamina D i prepustite se ugodnim zrakama sunca. Stručnjaci Sveučilišta u Kopenhagenu tvrde kako ovaj vitamin pospješuje kvalitetu spermija.

Mali su “plivači” brži, bolje se snalaze na putu prema jajašcu i imaju jaču snagu penetracije. Do ovog su zaključka stigli danski istraživači nakon što su pregledali 300 muškaraca i testirali kvalitetu njihovih spermija te izmjerili razinu sunčevog vitamina. Zatim su detaljno analizirali uzorke 40-orice ispitanika.

Gotovo je polovica ispitanika imala nedovoljnu količinu vitamina D u svom tijelu, ispod 50 nmol/l, što je povezano s manjom izloženošću suncu. Upravo su sunčeve zrake glavi izvor ovog vitamina koji pomaže regulirati razinu kalcija i fosfora za zdrave kosti. Optimalna razina vitamina D iznosi najmanje 75 nmol/l.

Stručnjaci su također utvrdili kako je broj zdravih spermija znatno manji kod muškaraca s nedovoljno vitamina D u tijelu. Njihova sposobnost apsorpcije kalcija bila je samim time oslabljena.

Kakva prehrana šteti muškoj plodnosti?

Kako možete pospiješiti mušku plodnost?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo