Ljepota

Ljepota

Cupping terapija – što trebate znate o sve popularnijoj masaži

Čuli ste za cupping terapiju, odnosno vakuum masažu čašama? Ova metoda stara tisućama godina vuče svoje korijene u Kini i Egiptu, a ovih je dana sve popularnija, i to s razlogom! Donosimo vam sve što trebate znati o ovoj blagotvornom načinu opuštanja.

Cupping terapija ili cupping masaža drevna je metoda u kojoj terapeut stavlja specijalne čaše na vašu kožu stvarajući vakuum. Ljudi podliježu ovoj metodi iz brojnih razloga: zbog raznih bolova, upala, problema s cirkulacijom, ali i zbog jednostavnoga opuštanja i masaže koja prodire duboko u vašu kožu.

Način cupping masaže

U čašicu koja će se staviti na vaša leđa stavljaju se obično neke zapaljive supstance kao što su alkohol, neki biljni pripravci ili papir. Time se čašica zagrije i kako se vatra gasi, tako se čaša stavlja na vaša leđa nakon čega se stvara vakuum. Upravo će zbog tog vakuuma područje koje se tretira pocrvenjeti, ali ne trebate se brinuti jer će crvenilo nakon nekoga vremena proći. Isto tako, čašice na leđima se ne drže duže od 3 minute.

Za prvi tretman cupping masaže ne trebate koristiti više od 3 do 5 čašica. Možete pokušati i samo s jednom pa vidjeti kako vam se čini. U daljnjim tretmanima također je bitno ne pretjerivati s čašicama. Nakon tretmana poželjno je koristiti antibiotski pripravke kojima ćete tretirati kožu na kojoj je došlo do vakuuma kako biste izbjegli moguće infekcije.

Neki terapeuti koriste metodu aku-cuppinga: odnosno, najprije na leđa postave igle za akupunkturu pa preko njih stave čašice kao za uobičajeno cupping masažu.

Prednosti cupping masaže:

Cupping terapija je bezopasan način masaže sve dok ste u rukama predanoga i profesionalnoga terapeuta. No, na mjestima na vašoj koži na kojima je bila čašica mogu se pojaviti neki od sljedećih pojava: crvenilo, bol ili, u najgorem slučaju, infekcija. To, dakako, ovisi i o osjetljivosti vaše kože, no ukoliko se odlučite za ovu efikasnu masažu, utoliko biste trebali nakon nje svoju kožu nešto pažljivije njegovati.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo