Gdje griješite kod proljetnih treninga? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Gdje griješite kod proljetnih treninga?

Proljeće je vrijeme buđenja i novih početaka. Nakon dugih zimskih mjeseci nakupljanja suvišnih kilograma, na red je došla naplata.

Mnogi će pohitati u teretanu ili u parkove i pokušati brzinski izgubiti sve masne naslage u roku keks, no tu griješe. Američko vijeće za tjelovježbu donosi nekoliko savjeta svim takvim osobama koje naglo počinju s mijenjanjem svog tijela.

1. Preveliki zalogaj

Jednom kada odluče posvetiti se vježbanju i pravilnoj prehrani, mnogi ljudi pretjeraju: u tjedni raspored si natovare previše treninga nego što je korisno za njihovo tijelo, drastično promjene prehranu (uglavnom srežu unos kalorija) i za rezultat skapavaju od umora.

Svaki plan tjelovježbe mora biti prilagođen vašim potrebama. To znači da biste trebali početi polako i postupno povećavati trajanje treninga i intenzitet. Nemojte prvi put istrčati pet kilometara ili dok ne padnete s nogu, nego počnite s brzom šetnjom. Jedan “trening” podijelite u dijelove i s vremenom poneki dio brzog hodanja zamijenite trčanjem. Studije su pokazale kako izmjenjivanje razdoblja aktivnosti visokog intenziteta s manjim intenzitetom najbolje djeluje na sagorijevanje masnih naslaga.

2. Nemate cilj?

Prije nego što počnete s mršavljenjem odredite svoj cilj. Nema ništa lošeg u mršavljenju nekoliko kilograma prije ljeta, no morate razmisliti što točno želite postići: stati u odjeću manju za dva konfekcijska broja, učvrstiti stražnjicu, noge i ruke, istopiti masne naslage s trbuha… Fitness trener će vam pomoći sastaviti program vježbanja specifičan za vaše potrebe ako ih naglasite.

3. Dvije strane treninga

Aerobne aktivnosti poput trčanja, džogiranja, plivanja, rolanja ili vožnje bicikla sjajne su za mršavljenje, snižavanje krvnog tlaka, kolesterola ili šećera u krvi, ali one nisu alfa i omega. Probajte i trening snage koji je jednako bitan kao i kardio vježbanje. Vježbama snage gradite mišiće, a što više mišića imate, to će vaše tijelo trošiti više energije kako bi se samo održalo. To znači da mršavite, a da ništa ne radite!

4. Nedostaje vam raznolikosti

Ako se vaš svaki trening svodi na trčanje nekoliko kilometara po kvartu, vožnju bicikla istim putem ili istih vježbi na istim spravama u teretani, nije teško za povjerovati da vam nedostaje motivacije.

Rutina može dovesti do dosade, pa čak i odbojnosti prema vježbanju, stoga se prebacite na druge oblike vježbanja s vremena na vrijeme.

Ne samo da ćete ubiti dosadu u sebi i pronaći novu motivaciju, nego ćete ubrzati mršavljenje i poboljšati intenzitet vježbanja držeći mišiće u stanju zbunjenosti. naime, ako su mišići navikli na jedno te iste vježbe, onda će njihov učinak biti slabiji s vremenom, a vama će trebati veći intenzitet za iste rezultate.

5. Loša tehnika

Ako ne znate kako se koristi neka sprava u teretani – pitajte trenera, zato je tu! Također ga zamolite da prati kako izvodite vježbe i ispravi vas ako imate krive pokrete. Na taj ćete način izbjeći ozljede i osigurati najveću učinkovitost vježbi.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo