Izvucite najviše iz treninga u teretani

vjezbanje, lednjaci, fitness

Koliko vam se puta dogodilo da odgađate trening u teretani i naivno si kažete: "Ma odradit ću ga doma"?

Tko god vježba u fitness centru zna kako se treninzi u teretani i kod kuće ne mogu uspoređivati. Donosimo vam nekoliko savjeta kako izvući najbolje iz svakog treninga i natjerati se trenirati pravilno!

1. Započnite trening sa spravom koju volite

Nakon zagrijavanja na aerobnim spravama započnite trening na spravi kojoj se najviše veselite. Tako ćete početnu energiju usmjeriti na pozitivan način, a endorfini i dopamin će odraditi svoje i stvoriti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Naravno, nije nužno odabrati spravu za početak. Ako volite trbušnjake, posvetite se njima nakon zagrijavanja, kada su mišići u optimalnom "načinu rada". Bitno je da se motivirate na samom početku treninga i tako budete dobro raspoloženi.

2. Izbjegnite gužvu

Za predane vježbače vjerojatno nema goreg razvoja događaja nego kada moraju čekati svoj red za vježbanje na nekoj spravi. Koncepcija treninga vam se poremeti, možete se previše umoriti ako forsirate određenu mišićnu skupinu, ili se pak ohladiti ako doslovce čekate na svoj red.

Pitajte osoblje teretane kada je "špica" i kada najmanje ljudi dolazi vježbati, te probajte uklopiti svoj raspored u to vrijeme. Pravila ne postoje: u nekim je teretanama najveća gužva u poslijepodnevnim satima nakon posla, dok druge u to vrijeme zjape prazne.

3. Vježbajte s prijateljem

Sklopite pakt s prijateljem: kada se njemu ne da trenirati, vi ćete ga nagovoriti i obrnuto – on će biti odgovoran za odvlačenja vas u teretanu. Također ćete imati s kime popričati i provesti vrijeme, ali budite oprezni:  teretani se ne priča, nego vježba! Sačuvajte razgovore za svlačionicu ili kavu poslije vježbanja.

4. Probudite u sebi natjecateljski duh

Kada vježbate na kardio spravama (biciklu, traci za trčanje, orbitreku ili stepperu), zamislite da se natječete sa osobom koja vježba pored vas. Potrudite se i budite bolji kako biste trčali malo brže li povećali intenzitet vježbe. Na isti način probajte produljiti vrijeme vježbanja na određenoj spravi. Međutim, pazite da ne pretjerate.

5. Izbjegnite prazan hod

Dok čekate svoj red na spravi ili se odmarate između serija, iskoristite "prazno vrijeme" i ugurajte jednu seriju trbušnjaka, leđnjaka ili čučnjeva.

Primjerice, ako ste vježbali na spravi za ruke i ramena, za vrijeme odmora između serija napravite seriju čučnjeva. Za vrijeme odmora nećete angažirati mišiće koji su malo prije radili, a maksimalizirat ćete vrijeme provedeno u teretani.

6. Razlomite serije

Ako osjećate kako vas snaga napušta usred vježbanja, promijenite vježbu. Umjesto tri seta po 20 ponavljanja na jednoj spravi odradite dva seta po 15 ponavljanja i prijeđite na sljedeću spravu ili drugu mišićnu skupinu. Kasnije se uvijek možete vratiti na spravu kojoj ste posvetili manje vremena.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!