Koje su vježbe kao stvorene za vas?

Istezanje, vjezbanje

Svjesni ste kako trebate početi vježbati, no jednostavno mrzite teretanu ili nemate vremena niti motivacije? Ili ste možda toliko van forme da ne znate gdje i kako početi?

VježbanjeStručnjaci kažu kako se samo trebate usredotočiti na vježbanje koje odgovara vašoj osobnosti, životnom stilu i razini tjelesne kondicije. Zanima vas u kojem smjeru trebate krenuti?

Ako mrzite teretanu…

Bez straha – zavidna kondicija nije nemoguća misija jer se kretati možete i bilo gdje drugdje izvan teretane. Prošećite, vozite bicikl, ili se uputite u planine, a utege uvijek možete dizati i u parku. Također se možete uključiti i u grupne aktivnosti koje se održavaju na otvorenom.

Ako doista niste u formi…

Osobe koje dugo nisu vježbale trebaju kretati polako, te se baviti aktivnostima koje će ih pripremiti za aktivniji životni stil. Primjerice Wii Fit se preporuča osobama koje su ovisne o televiziji i internetu jer  su zabavne, a nude vježbanje. Tražite jednostavne načine kretanja tijekom dnevne rutine. Početnicima bi trebali hodati oko 10 minuta svaki dan, te postupno povećavati minutažu.

Ako ste društveni...

Za osobe željne društva grupne aktivnosti su najbolji izbor. Na taj način možete uživati i u vježbanju i u prisutnosti najdražih. Jedna od najpopularnijih grupnih aktivnosti je svakako ples.  

Ako nemate vremena…

Ako vam je odlazak u teretanu nemoguća misija, okrenite se vježbanju kod kuće. Aktivni možete biti i tijekom radnog vremena, odnosno sjedeći za stolom  - danas postoji niz vježbi i sprava kojima možete sportski opremiti ured, te biti fit i tijekom radnog vremena. 

PlesanjeAko nemate novac…

Nije vam potrebna iskaznica iz teretana kako biste bili aktivni. Uz malo otpora, i dizanja utega, vježbanje može biti moguće i u vlastitoj dnevnoj sobi i obližnjem parku prirode. Probajte raditi trbušnjake i sklekove, preskačite uže ili jednostavno prošećite.

Ako želite izazov…

Kojim god sportom ili aktivnošću se trenutno bavili, samo pojačajte intenzitet vježbanja. Ako volite dizati utege, prijavite se na natjecanje u takvoj vrsti vježbanja, a ako volite kardio vježbe krenite se pripremati za maraton. Trebate postaviti visok cilj i iizazvati sami sebe na osvarivanje zacrtanoga.

Ako vam sve brzo dosadi...

Za vas su najbolje kombinirane tjelesne aktivnosti, primjerice biciklizam, plivanje i trčanje. Svakih šest do osam tjedana promijenite rutinu, no možete i tijekom jednog treninga mijenjati vježbe.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!