Nogomet smanjuje rizik prijeloma noge

djeca, djecaci, nogomet

Možda je nogomet pravi odgovor za osteoporozu! Naime, istraživanje u kojem je sudjelovalo 50 znanstvenika iz osam zemalja je pokazalo kako često igranje nogometa značajno pospješuje ravnotežu i mišićnu snagu, a zajedno ovi učinci smanjuju rizik pada i prijeloma kostiju.

U istraživanje koje je trajalo 14 tjedana bile su uključene žene stare između 20 i 47 godina koje su trenirale nogomet dva puta tjedno. Gustoća njihovih goljenica se povećala, a trening je također povećao masu mišića lista, opću mišićnu snagu i poboljšao ravnotežu ispitanica.

Žene pred menopauzom koje su trenirale nogomet 16 tjedana su imale veću gustoću minerala kostiju, a sve su se ispitanice prvi put susrele s nogometom na početku istraživanja. Iznenađujuće, učinak nogometa na gustoću minerala kostiju je veći nego kod trčanja.

Nadalje, istraživanje je pokazalo kako 70-godišnji ispitanici koji su većinu života proveli rekreativno igrajući nogomet imaju jednako dobru ravnotežu i brzu snagu mišića kao i 30-godišnjaci.

"Poznato je kako se rizik od padova i prijeloma povećava s godinama kao rezultat slabijih kostiju, lošije ravnoteže i smanjene sposobnosti aktiviranja brze mišićne snage, ali ovi rezultati sugeriraju kako je nogomet, a moguće i druge igre s loptom, učinkovita metoda treniranja za smanjenje oslabljenja kostiju koje se javlja s godinama", izjavio je profesor Odsjeka vježbanja i znanosti sporta Sveučilišta u Kopenhagenu Peter Krustrup, čelnik projekta.

"Za vrijeme nogometnog treninga igrači sprintaju, okreću se, udaraju i startaju. Ova kombinacija kretnji omogućava bolju stimulaciju mineralizacije kostiju nego kod trčanja”, objasnio je voditelj istraživanja Krustrup.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!