Nogomet u fokusu - izaziva depresiju, ali i pomaže kod visokog tlaka - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Nogomet u fokusu – izaziva depresiju, ali i pomaže kod visokog tlaka

Najvažnija sporedna stvar na svijetu ponovo je u fokusu! Upravo zato izdvojili smo zanimljiva istraživanje o nogometu i zdravlju.

Četvrtina nogometaša je depresivna!

Možda se prosječnom čovjeku zanimanje nogometaša čini vrlo poželjnim, no jedno istraživanje Sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro) pokazalo je kako taj poziv i nije toliko glamurozan koliko se vjeruje. Naime, svaki četvrti nogometaš ima simptome anksioznosti i depresije, a depresivniji su od vojnika i medicinskih sestara!
Pojava depresije još je gora među nogometašima koji su svoje kopačke objesili o klin, s obzirom da je njih 39 potražilo pomoć liječnika zbog depresije.

Uživate na moru? Ne zaboravite plivati – za zdravo srce, vitko tijelo i mirne živce

Unatoč učestalom mišljenju, život profesionalnog nogometaša ima svoju mračnu stranu. Vlasnici klubova imaju kolektivnu odgovornost uklanjanja stigme povezane s mentalnom bolešću. Svi igrači, bilo aktivni ili umirovljeni, mogu naučiti optimalno ponašanje i vještine nošenja sa simptomima mentalne bolesti, objasnio je Vincent Goutterbage, voditelj studije u kojoj je sudjelovalo 180 nogometaša i 121 bivši nogometaš.

Nogometom snizite povišeni tlak

Ako ste razmišljali o tome da se (konačno) počnete baviti nekim sportom kako biste smanjili trbuščić i zategnuli tijelo, nogomet je pravi odabir!

Osim što za muškarce predstavlja idealnu priliku da se redovito druže s prijateljima i uživaju u isključivo muškom svijetu, najvažnija sporedna stvar na svijetu – nogomet, učinkovit je za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Exeter i Sveučilišta u Kopenhagenu koji su pratili 22 muškarca s blagom do umjerenom hipertenzijom. Ispitanici su bili stari između 31 i 54 godina; polovica je “dobila zadatak” igrati nogomet sat vremena dva puta tjedno, dok je druga polovica saslušala liječnika opće prakse i njegove savjete za snižavanje tlaka (kao što je povećanje tjelesne aktivnosti i zdrava prehrana).
Nimalo iznenađujuće, svi su ispitanici doveli u red udio masnog tkiva, poboljšali su funkcije pluća, kod većine je zamijećeno znatno snižavanje tlaka. Kod tri četvrtine ispitanika je tlak bio unutar preporučenih granica.

Evo što zapravo treba raditi da biste dobili “pločice” na trbuhu

Ozljede prijete i na rekreativnom nogometu!

Dugi sprintevi i teški udarci, zajedno s naizmjeničnim zapreka kao što je protivnička blokada usmjerena suparnikovim nogama, predstavljaju pravu opasnosti na nogometnom igralištu – čak i tijekom rekreativnog nogometa, sugerira jedna studija.
Novozelandski su istraživači otkrili da gotovo polovica svih amaterski igrača nogometa najmanje jednom zadobije ozljedu tijekom sezone.

Važno je imati na umu da i rekreativni nogomet ima svoju negativnu stranu, te da su ozljede itekako moguće. Treba biti svjestan mogućih vrsta ozljeda kako bi i prevencija bila što učinkovitija, izjavio je Bronwen McNoe s Dunedin medicinskog fakulteta iz Novog Zelanda.

O popularnosti nogometa suvišno je govoriti. Procjenjuje se kako 265 milijuna ljudi igra nogomet širom svijeta, a većina u njemu sudjeluje rekreativno. No, bez obzira na njegovu popularnost, amateri još uvijek vrlo malo znaju o nogometnim ozljedama.
Znanstvenici su do ovakvog zaključka došli prateći 880 rekreativnih nogometaša tijekom zimske sezone. Rezultati su pokazali kako je na kraju sezone 47 posto igrača pretrpjelo najmanje jednu ozljedu tijekom igranja, dok se 14 posto sportaša amatera ozlijedilo jednom ili više puta tijekom treninga.
Najčešće zadobivene ozljede su uključivale uganuća i deformacije donjih ekstremiteta.

Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo