Previše antioksidansa moguće loše za mišiće

utezi, fitness,terana buice, vjezbanje

Svaki drugi članak o zdravoj prehrani uključuje termin antioksidans – oni su svugdje! Na svim policama voćarni, u sokovima, čajevima, pa čak i u čokoladi. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako oni ne moraju uvijek imati pozitivne posljedice – moguća je smanjena funkcija mišića.

Istraživači laboratorija za kardiorespiratorno vježbanje pri Sveučilištu u Kanzasu proučavali su antioksidanse iz hrane kako bi utvrdili načine na koje bi mišići mogli nastaviti dobro raditi za vrijeme vježbanja. Zaključili su kako antioksidansi ponekad mogu smetati radu mišića.

Kada govorimo o antioksidansima, uvijek je to u kontekstu sprječavanja raznih bolesti. Slobodni radikali iz onečišćenja, duhana i toksina iz okoliša mogu oštetiti stanice. Antioksidansi popravljaju ta oštećenja, te tako štite od bolesti i produljuju život.

"Ljudi ne shvaćaju da je ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa osjetljiva. Ne možete samo dati veliku dozu antioksidansa i pretpostaviti da će imati dobrobitan učinak. U stvari, možete pogoršati problem", objašnjava liječnik Steven Copp.

Istraživači su proučavali učinke različitih doza i vrsta antioksidansa na kontrolu mišića i protok krvi, pogotovo u odnosu na starenje ili kronične bolesti kao što je zatajenje srca.

"Ako se neka osoba oporavlja od srčanog udara i prolazi kardiološku rehabilitaciju, hodat će po traci za vježbanje i reći da je to teško. Mišići će biti bolni i ukočeni. Pokušavamo shvatiti zašto krvna zrnca ne protiču kao treba i zašto ne donose kisik u mišiće kao kod zdravih pojedinaca", objašnjava profesor David C. Poole a Odsjeka kineziologije i anatomije.

Neki antioksdansi pomažu smanjiti učinke lošeg dotoka kisika u mišiće, međutim, ponekad oni mogu zakinuti mišiće u opskrbi mišića oksidantima kao što su hidrogen peroksid, te tada mišići ne funkcioniraju kako bi trebali (hidrogen peroksid proširuje krvne žile kako bi se poboljšao dotok kisika).

Stručnjaci se nadaju kako će uskoro moći dati točne savjete o vrsti i količini antioksidasa koje bi kronični bolesnici trebali konzumirati.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!