Proteinski napitci djelomično krivi za ćelavost!

Muskarac, kosa, celavost

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su proteinski napitci djelomično odgovorni za povećanje ćelavosti. Oni dovode do proizvodnje određenih kemikalija u organizmu koje uzrokuju ili pogoršavaju gubitak kose.

jPotvrđuje to i dr. Jennifer Martinick, američka kirurginja za transplantaciju kose. Termin za ovaj postupak u njenoj se poliklinici mora rezervirati šest mjeseci unaprijed, a prošle je godine (2011.) obavila više od 400 transplantacija kose - oko 30 posto više no 2010. godine.

"Današnji mladi muškarci žele izgledati što je bolje moguće. U 20-ima redovito odlaze u teretanu, neki čak koriste i botox, uzimaju proteine za izgradnju mišića. Međutim, pritom ne shvaćaju da na taj način pridonose ćelavosti. A ako imaju novaca, tada dolaze na transplantaciju kose", pojašnjava dr. Jennifer Martinick.

Pojavu ćelavosti u sve ranijim godinama života možemo djelomično pripisati i zapadnjačkoj prehrani koja obiluje životinjskim mastima. Kad se k tome dodaju preparati poput kreatina i proteina sirutke  - nije ni čudo što današnji mladi dečki ostaju bez kose.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!