Ljepota

Ljepota

Sedam čestih grešaka koje radimo dok vježbamo ljeti – izbjegavajte!

Kada se radi o znojenju tijekom ljetnih vrućina, uobičajene pogreške mogu dovesti do opasnih zdravstvenih rizika.

Ako ste cijelu jesen, zimu i proljeće proveli u zatvorenom prostoru, pogledajte malo popis uobičajenih pogrešaka pri ljetnom vježbanju prije nego što započnete trening na otvorenom.

Trenerica objasnila 5 razloga zašto biste se trebali prestati vagati

1. Utaživanje žeđi tek kad osjetite da ste žedni

Nemojte čekati da ožednite; u tom trenutku ste već dehidrirali. Vježbanjem tokom ljetnih vrućina, po suncu, vaše tijelo troši vodu koju ima da bi reguliralo temperaturu. Kada u ljetnim uvjetima ne povećate unos tekućine, slijedi osjećaj slabosti, iscrpljenosti što znači da tijelo pati i ne može optimalno funkcionirati.

Nosite bočicu s vodom kamo god da krenete tokom ljeta, posebno ako je u pitanju trening i imajte na pameti da različiti napitci imaju različito djelovanje. Kava npr. ima diuretsko djelovanje što znači da će potaknuti na češće mokrenje – zato je dobro uz šalicu kave popiti čašu vode kako bi se nadoknadila tekućina koju ćete kasnije izbaciti.

2. Preskakanje nanošenja kreme za zaštitu od sunca

Iako vam izgleda djelomično oblačno vani, sunce ljeti može jako „opaliti“ bez obzira na oblake. Ne budite lijeni i zaštitite se. Kreme koje sadrže SPF faktor od 30 pa na više će spriječiti da vam crvenilo i bol uništi savršen ljetni dan i trening.

3. Ne obraćate pažnju na vrijeme

Kada se odlučite na trening vani, zapamtite da se ljetne temperature već u 10 sati ujutro popnu na jedva izdržive celzijuse. Izbjegavajte vježbanje vani u periodu od 10 do 17. Nosite prozračnu odjeću, svijetle boje i nemojte vježbati direktno na suncu. Provjeravajte vremensku prognozu, tlak i vlažnost zraka. Zadnje što vam treba je da krenete npr. trčati i završite dišući kao riba na suhom jer je preveliki pritisak ili vlažnost zraka. Bolje je nikakav trening od takvog. Ako je dan težak, odmorite se!

4. Mijenjanje rutine, terena, nagiba i okruženja

Želite na planinarenje? Prije nego zamijenite traku za trčanje planinskom stazom, imajte na umu da su uvjeti za sve aktivnosti vani drugačiji i teži od onih u zatvorenom. Znači da ćete dobiti dodatni izazov na koji možda niste u potpunosti spremni. Zato, krenite polako i sigurno, u odgovarajućoj obući za aktivnost koju ste si naumili te s nečim za prigristi i vodom u ruksaku.

Ako ste odlučili svoju rutinu iz klimatiziranog prostora teretane preseliti van, nemojte očekivati isti performans i nemojte se forsirati da istu rutinu vježbi koju u teretani odradite za 20 minuta. Uvjeti su teži i trebat ćete više vremena. To je u redu. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Vježbanje treba biti i zabavan proces, a ne isključivo muka i stres.

5. Neprikladna odjeća

Pripijena odjeća uz tijelo od poliestera nije najbolji odabir za ljetni trening vani. Olakšajte si, odjenite odjeću koja sadrži barem 40% pamuka; nešto lagano, široko, svijetle boje i prozračno od čega nećete imati osjećaj kao da se gušite čim znoj malo probije. Čisti pamuk je super, ali upije sav znoj koji može koštati prehlade ukoliko tako mokri budete vani duže vrijeme.

6. Izbjegavanje soli (elektrolita)

Visoke temperature znače više znojenja – gubitak vode iz tijela. No, sa znojem ne gubimo samo vodu već i elektrolite koji su važni za metabolizam.

Previše soli nije zdravo. Ništa što se konzumira previše nije zdravo. No, ljeti bi trebali malo bolje posoliti salatu, rajčicu ili juhu da vratimo elektrolite koje smo iznojili. Ali isto ćete postići ako popijte kokos vodu ili čokoladno mlijeko – samo budite oprezni, čitajte etikete i vratite na policu sve što sadrži previše šećera.

7. Pretjerivanje

Da se rezultati postižu preko noći, fitness i farmaceutska industrija bi propale. Ništa ne ide preko noći. Nema brzog rješenja za višak kilograma, povišeni kolesterol u krvi i pivski trbuh. Ako ste se već odlučili na promjenu pa dajte onda budite dosljedni i vjerodostojni sami sebi i svojim odlukama. Nemojte trenirati i jesti normalno pred ljeto, sezonski pa onda opet ujesen klonuti i prejedati se, prečesto piti previše alkohola i ne kretati se dovoljno (šetanje psa i trčanje za tramvajem se ne računa).

U 11 koraka dovedite tijelo u formu do ljeta – na jednostavan i zabavan način

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo