U potrazi ste za idealnom ljetnom tjelovježbom? Pokušajte sa SUP-om - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

U potrazi ste za idealnom ljetnom tjelovježbom? Pokušajte sa SUP-om

Sezona na Jadranu je odavno počela, a da biste iskusili surfanje ne morate do kraja isprazniti novčanik odlaskom u egzotične krajeve. Možda nećete jahati val kao u holivudskim filmovima, ali svakako ćete ga moći uhvatiti. Sve što trebate su surferska daska, veslo i malo dobre volje.

SUP ili stand-up paddleboarding osvojio je i naše vode. Na rijekama, jezerima i moru možete vidjeti sve više poklonika ovog vodenog sporta. Veslanje na mirnim vodama pogodno je za sve uzraste, a za one nešto hrabrije i bolje fizičke spreme preporučamo hvatanje u koštac s divljim valovima. U raznim školicama, tvrde učitelji, dostatan vam je jedan sat da se uspravite na dasci i naučite koristiti veslo. Nakon toga spremni ste za istraživanje svojih mogućnosti i uživanju u prirodi.

I ovaj srodnik surfanja potiče s Havaja – točnije napoznatije surferske oaze Waikiki. Grupica zaljubljenika u sport dosjetila se kako brže uhvatiti val i umjesto ruku upotrijebili su veslo. Daska se proširila radi stabilnosti i rođen je SUP.

Meditacija na vodi

Zbog, uglavnom, mirne prirode ovog sporta mnogi ga nazivaju meditacijom na vodi. Radi vam cijelo tijelo, hvatate boju, a sami birate tempo i smjer plovidbe. Tu vam u pomoć uskače veslo. Djeluje kao volan te papučice kočnice i gasa. Isto tako, za opremom ne morate tragati daleko. Mnogi dućani sa sportskim potrepštinama, poput Hervisa, spremni su za ovaj brzo rastući segment svakog aktivnog odmora. U svoje pohode možete uključiti i četveronožne prijatelje kao što to čini naš poznati glumac Slavko Sobin

Zašto se odlučiti za veslanje na dasci?

Ne volite teretanu, imate dvije lijeve za loptu, a ni kukove ne gibate najbolje u ritmu glazbe, ili jednostavno tražite novi oblik rekreacije? Veslanje na dasci je izazov za cijelo tijelo, veće i manje mišiće. Trbuh, stopala i noge drže vas stabilnima, a ruke, prsa i leđa su vaš motor. Putovanjem po vodi zaboravit ćete da vježbate, a za one ovisne o adrenalinu – potražite nemirne vode i iskusite moć valova.

Više o ovom, ali i drugim vodenim sportovima, pročitajte u novom broju Mojeg zdravlja

A. K. 

Foto: Shutterstock

Ukradite pokoji trik – Kako se za ljeto pripremaju naše poznate ljepotice?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo