Vježbajte zajedno i manje će vas boljeti

veslanje, veslaci

Oxfordski su veslači pomogli istraživačima dokučiti tajnu uspjeha grupnog vježbanja: prag boli dvanaestorice veslača bio je viši nakon grupnog treninga, za razliku od individualnog.

Zaključak je znanstvenika Instituta za kognitivnu i evolucijsku antropologiju Sveučilišta u Oxfordu da sinkronizirano vježbanje u grupi probija granice boli. U ovom slučaju izlučivanje endorfina sličan je ekumenističkom zbližavanju koje se događa pri aktivnostima poput vjerskih obreda ili plesa.

treningSvaki od 12 veslača ispitan je četiri puta: veslali su 45 minuta na ergometru. Podijeljeni su u dvije grupe po šest veslača, a preostala dva treninga su sami vježbali, bez prisutnosti kolega. Nakon svakog treninga izmjeren im je prag boli jednostavnim testom. Istraživači su izmjerili vrijeme koliko su veslači mogli podnijeti napuhan mjerač tlaka na svojim rukama.

Studija je pokazala veliki pomak u povećanju granice boli poslije obje vrste treninga, kao što je i očekivano, no povećanje je bilo znatno veće nakon skupnog treninga, nego poslije individualnog.

Budući da je sinkronizacija ključ uspješnog natjecanja. rezultati upućuju kako je grupna sinkronizirana aktivnost odgovorna za povećanje u izlučivanju velikih količina endorfina prilikom jakih napora. Prema istraživanju, endorfini pomažu stvoriti osjećaj prisnosti i imaju pozitivne učinke, što bi moglo naglasiti toplinu i osjećaj bliskosti koju doživljavamo za vrijeme aktivnosti poput plesa, vjerskih obreda ili sporta.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!