Želite lijepe mišiće? Zaboravite na teške utege

Krivo vjezbanje, fitness, uteg

Ako ste do sada vjerovali kako je za izgradnju zavidnih mišića potrebno dizati teške utege, znajte da ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi.

Naime, rezultati novog istraživanja Sveučilišta McMaster su pokazali da se mišići mogu izgraditi jednako kvalitetno kao i korištenjem laganijih utega. Tajna uspjeha leži u "pumpanju" do otkaza tj. dok se mišići ne umore.

ik"Umjesto da se iz petnih žila mučite s dizanjem teških utega, isprobajte vježbati s laganijim bućicama. Međutim, morate ih dizati toliko dugo dok vam ruke ne otkažu poslušnost. Da bi se mišić izgradio, potrebno ga je stimulirati. Na taj način dolazi i do proizvodnje novih mišićnih proteina. Riječ je o procesu koji s vremenom rezultira većim mišićima", izjavio je Stuart Phillips, profesor kineziologije na Sveučilištu McMaster.

Stručnjaci tvrde kako će ovo otkriće imati poseban utjecaj na fitness entuzijaste, ali što je još važnije, na starije osobe, oboljele od karcinoma ili osobe koje se oporavljaju od trauma, operacija ili čak moždanog udara.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PLoS ONE.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!