Ljepota

Ljepota

10 loših navika u spavaćoj sobi

Spavanje je vrijeme namjenjeno odmoru duše i tijela. Stoga je važno izbjegavati loše navike koje nam odvlače toliko potreban noćni mir.

1. Ne spavajte sklupčani

Loš položaj pri spavanju čest je uzrok boli u leđima. Spavate li cijelu noć sklupčani, probudit ćete se ukočenih leđa. Stručnjaci kažu da treba zaspati ispružen na leđima s jastukom ispod koljena, jer će to opustiti donji dio leđa.

2. Kućni ljubimci ne smiju na krevet

krevetČak i ako vaši životinjski prijatelji nemaju buha, njihova slina i dlaka veliko su skladište alergena, koji mogu izazvati astmu i alergije u jedne od pet osoba. I u dječjim plišanim igračkama ima na milijune grinja.

3. Ne spavajte licem prema jastuku

Takav položaj vjerojatno će ometati disanje u snu i izazvati apneju (privremeni prestanak disanja), koja je najčešći uzrok kronične nesanice. Spavate li licem prema jastuku, ubrzo čete se probuditi, jer ne dišete kako treba.

4. Ne odlazite u krevet sa šminkom na licu

Osim što čete se probuditi s očima poput pande, maškara će nadražiti oči, a dugotrajan kontakt sa šminkom može biti uzrok dermatitisu. Ne stavljajte ni parfem, jer on može izazvati vrlo neromantične napade astme ili alergijskog rinitisa.

5. Ne spavajte uz previše otvoren prozor

Hladnoća će vas natjerati da se sklupčate u položaj nezdrav za kralježnicu. Čak bi i ljeti bilo mudro da zadržite zagađivače i alergene izvan spavaće sobe, što znači da prozore ne otvarate širom, pogotovo ne živite li u gradu. Ipak, zimi ne treba spavati s uključenim grijanjem, jer bi to isušilo kožu, ali i što je još opasnije, sluznicu dišnih putova. Umjesto u grijanje, radije uložite u topli pokrivač.

6. Samo odabrano cvijeće u spavaću sobu

Svježe cvijeće može nadražiti osobe sklone alergijama. Cvijeće što se oprašuje vjetrom, poput suncokreta, najopasnije je. Mirisni cvjetovi, poput jasmina, mogu izazvati suzenje očiju i curenje nosa. Želite li ipak cvjetni spavači kutak, odaberite cvijeće blagog mirisa, koje oprašuju insekti, poput tulipana.

7. Ne spavajte s upaljenim svjetlom

sanSpavate li obično s upaljenom noćnom lampom, nemate dovoljno delta sna, dubokog pomlađujućeg sna, u koji zapadamo tijekom prve polovice noćnog spavanja. No, ako ste navikli spavati s upaljenim svjetlom, postupno ga smanjujte – iznenadna promjena u okolini mogla bi još više poremetiti san.

8. Ne spavajte u svježe oličenoj sobi

Boje i lakovi ispuštaju čestice koje lete zrakom i mogu nadražiti oči, kožu i dišne puteve. Nakon što oličite sobu, tri tjedna držite otvorene prozore, a spavajte u drugoj prostoriji, savjetuju stručnjaci.

9. Ne pretjerujte s čišćenjem

lako su nadraživači, poput grinja i plijesni, prijetnja u starim kućama, prekomjerno čišćenje može učiniti više štete nego koristi. Mnogi dezinficijensi i osvježivači zraka sadrže kemikalije koje nam u snu mogu nadražiti kožu, nos, grlo i pluća. Kad morate temeljito počistiti spavaću sobu, činite to odmah ujutro.

10. Ne spavajte previše

Kad bi mogli, ljudi bi spavali dulje nego što im je to potrebno, kao što i jedu previše. A previše sna izaziva omamljenost, sličnu onoj kad se prejedemo. Istraživanja su pokazala da prosječnoj ženi treba 15 minuta više sna nego muškarcu – zgodna isprika kad sljedeći put tražite doručak u krevet.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo