4 dobrobiti redovitog istezanja - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

4 dobrobiti redovitog istezanja

Donosimo četiri iznenađujuće zdravstvene dobrobiti koje istezanje povlači za sobom. Uklopite ga u svoj dnevni raspored i prilagodite potrebama: istežite se ujutro nakon buđenja, u uredu kako biste bili spremniji za puni radni dan za računalom (provjerite našu rubriku Vježbaj u uredu) ili navečer kako biste se opustili prije spavanja.

1. Manje masnih stanica

Istraživanja su pokazala kako naše tijelo pretvara stanice u masne kada smo neaktivni. Čak i ako mislite da ste mršavi i obraćate pažnju na svoju prehranu, možete imati viši postotak masnog tkiva zbog manjka tjelesne aktivnosti. Tako su istraživači Sveučilišta u Tel Avivu ustanovili kako cjelodnevno sjedenje u uredu može poništiti učinak uravnotežene prehrane i zdravog stila života.

2. Ublažava bolove u leđima

Stručnjaci Istraživačkog instituta za grupno zdravlje iz Seattlea tvrde kako istezanje putem vježbanja joge ili druge konvencionalne vježbe mogu ublažiti umjerene bolove u leđima, a dobrobitni učinak može trajati nekoliko mjeseci. Probajte jogu: Najbolji joga centri u Zagrebu.

3. Zdravije srce

Možda je na prvu teško povjerovati kako redovito istezanje može poboljšati zdravlje ovog vitalnog organa, ali istraživanja su pokazala kako je ova aktivnost dobrobitna za održavanje arterija zdravima.

Možete li se sagnuti i dotaknuti nožne prste? Ako vam ovaj zadatak nije uspio, moguće je da niste fleksibilni i da su vaše arterije kruće, što može dovesti i do hipertenzije.

Istezanje poboljšava stvaranje kolagena i elastina u krvnim žilama i mišićima, tvrde istraživači čiji je rad objavljen u časopisu American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology.

4. Povećana izdržljivost

Istezanje može poboljšati snagu i izdržljivost, baš kao i dizanje bučica ili utega u teretani. To ne znači da istezanjem možete u potpunosti zamijeniti aerobne ili anaerobne aktivnosti, ali ono vas može bolje pripremiti za “ozbiljnije” vježbanje.

Istraživači čiji je rad objavljen u časopisu The Journal of Strength & Conditioning Research ustanovili su kako specifični četverotjedni program istezanja može poboljšati snagu, izdržljivost mišića, anaerobni kapacitet i agilnost kod hrvača.

Istezati se možete bilo kada i bilo gdje. Učinite jedan korak više za svoje zdravlje.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo