Ljepota

Ljepota

8 činjenica koje niste znali o skvošu – sportu za “pametne” ljude

Foto: Shutterstock

Ako ste prezaposleni i nemate vremena za vježbanje, ova fizička aktivnost idealna je za vas! Dovoljno je pola sata da se dobro oznojite i razgibate. Donosimo osam činjenica koje niste znali o skvošu.

  1. Skvoš su izumili učenici muškog londonskog internata Harrow prije 185 godina. Zbog manjka prostora, nisu mogli igrati tenis.
  2. U sat vremena igranja možete sagorjeti između 600 i 1000 kalorija, ovisno o intenzitetu kojim igrate. Zato ga zovu sportom za poslovne ljude jer je za kvalitetnu tjelovježbu dovoljno pola sata.
  3. U engleskom jeziku postoji i izraz squash butt (skvoš-stražnjica). Igrači se zaklinju da je to najbolji sport za donji dio tijela i lijepo oblikovanu stražnjicu. Tome pridonosi položaj čučnja, iskoraci i sprintovi.
  4. Godine 2003. časopis Forbes proglasio je skvoš najzdravijim sportom jer poboljšava kardiorespiratornu izdržljivost, kao i snagu i izdržljivost mišića, fleksibilnost, sagorijevanje kalorija, a rizik od ozljeda je minimalan.
  5. Skvoš zovu sportom za “pametne ljude” i “fizičkim šahom” pa pridonosi i mentalnom zdravlju. Igra se na principu kutova, razrađuje se taktika i morate razmišljati nekoliko poteza unaprijed.
  6. To je jedan od najbržih sportova s reketom. Loptica dostigne brzinu i do 270 km/h. Za usporedbu, u badmintonu, ona dostiže brzinu do 320 km/h.
  7. Skvoš je igra slična tenisu. Teren je puno manji i zatvoren, reketi imaju duže drške, a loptica je manja i gumena, obično od kaučuka.
  8. I Titanik je imao teren za skvoš, a prilikom potonuća poginuo je i profesionalni igrač Fred Wright. U njegovo ime održava se memorijalni kup.

Jeste li probali speedminton?
Izvor: Moje zdravlje/Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo