Ljepota

Ljepota

Biciklom do zdravlja

Pedaliranje je zdravo, ekološki prijateljski nastrojeno i pogodno za budžet samih biciklista te u konačnici i države, pokazalo je izvješće Londonskog ekonomskog fakulteta

U usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima, bicikl je daleko manje opasan
po onečišćenje okoliša i time vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi koji voze
bicikle.N e samo da su zdraviji i sretniji, nego su ljubitelji labilne ravnoteže i velikim dijelom odgovorni za ekonomski oporavak Velike Britanije.

Tako je samo prošle godine na Otoku prodano 3,7 milijuna bicikala, prosječne cijene 3732 kune (439 funti). Uz to ide i značajni porast biciklističke opreme koja je pomogla inkasirati ukupno 500 milijuna funti.

Analizom podataka o britanskim biciklistima ustanovljeno je kako biciklisti još pridonose domaćem gospodarstvu tako što uzimaju manje dana bolovanja u odnosu na druge osobe. Oni prosječno provedu 7,4 dana na bolovanju, usporedno s 8,7 dana bolovanja koje iskorištavaju “ostali” Britanci.

Procjenjuje se da je britansko gospodarstvo samo zbog ovog trenda uspjeti uštedjeti 128 milijuna funti prošle godine, a ako se poveća broj osoba koje biciklom idu na posao, čini se da bi zemlja mogla uštedjeti dvije milijarde funti sljedeće desetljeće.

I s druge strane Velike bare je slična situacija. Istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je kako je čak 66 posto ispitanika koji na posao biciklom ili pješke zadovoljno svojim načinom prijevoza. Suprotno tome, samo je 32 posto ispitanika koji putuju na posao autom bilo zadovoljno, baš kao i 25 posto osoba koje koriste javni prijevoz.

Zašto ne biste i vi iskoristili sve dobrobiti putovanja biciklom dok su zdravlje, vrijeme i ekonomska računica na vašoj strani?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo