Ljepota

Ljepota

Bole vas leđa nakon vožnje automobila? Evo kako to spriječiti

Foto: Shutterstock

Mislite da zbog stolice na poslu osjećate “ukočeno”? Jeste li možda pomislili da je problem u krivo namještenom auto sjedalu?

Osim što je za sigurnu vožnju važan pravilan položaj vozača on će utjecati i na zdravlje vaše kralježnice. Pravilna udaljenost od volana i papučica te povoljan nagib naslona će spriječiti brzu pojavu umora, pada koncentracije i bolove u leđima. Pravilan položaj bi značio da kralježnica treba biti cijelom dužinom prislonjena uz naslon sjedala.

“Nepravilno podešena sjedala i volan uzrokuju i nepravilan položaj tijela na koji se šofer navikne a sasvim sigurno će uzrokovati neugodnosti”, izjavila je Margaret Hanson profesionalni ergonomist za mensjournal.com.

Na svu sreću, ove probleme je lako riješiti, a evo i kako:

1. Podešavanje sjedala

Za početak, sjedalo bi trebalo biti šire od vaših bokova i dovoljno dugačko da bude potpora stražnjoj loži nogu, ali dovoljno kratko da ne smeta “radu” koljena tijekom vožnje. Preporuća se da razmak između koljena i ruba sjedala bude 2-3 centimetra.

2. Sve mora biti na dohvat ruke

Trebali biste moći dodirnuti papučice i sve što je potrebno na kontrolnoj ploči bez istezanja. Ako vam je volan toliko udaljen da morate istezati ruke, mogli biste patiti od boli u ramenima.

3. Obratite pažnju na stražnji dio sjedala

Stražnji dio sjedala bi trebao podržavati cijelu dužinu kralježnice te ne bi smio biti viši od ramena kako vam ne bi smetao pogledu. Ako vaš automobil nema opicu podešavanja sjedala, stavite na mjesto gkde vam kralježnica ne dodiruje sjedalo mali jastuk ili ručnik za ruke.

4. Izmjerite udaljenost papučica

Kako biste pronašli idealnu udaljenost stručnjaci preporučuju da stražnjicu namjesti najdublje što možete u sjedalo, a iz te pozicije bi koljena trebala biti lagano savijena kada prislonite nogu na papučicu.

5. Prilagodite nagib tijela

Prilagodite nagib tijela tako da vam laktovi budu lagano savijeni kada su obje ruke na volanu.

6. Podesite naslonjač za glavu

Naslonjač bi trebao biti podešen tako da je negov vrh u ravnini s tjemenom. Neka bude udaljen od glave 2 cm.

Ana A.
Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo